ОбразованиеСпорт

4 професионални гимназии в областта ще получат нови спортни съоръжения

Професионалната гимназия по механоелектротехника, Професионалната гимназия по подемна, строителна и транспортна техника „Георги Стойков Раковски“ и Професионалната гимназия по електроника и химични технологии (ПГЕХТ) „Проф. Асен Златаров“ от Плевен, и Професионалната гимназия по механоелектротехника „Христо Смирненски“ – Кнежа са сред 91 държавни професионални гимназии ще получат спортно оборудване и обзавеждане на стойност над 2 млн. лв., за да оборудват физкултурни салони и фитнес площадки на открито. Проектът е финансиран по оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“ (ОПРР).

ПГЕХТ – Плевен е в списъка на гимназиите, които ще получат оборудване за физкултурни салони, а другите 3 професионални гимназии ще се сдобият и с открити фитнес площадки, и с нови уреди за физкултурните си салони.

Министерството на образованието е обявило обществена поръчка, с която се търсят доставчици на два вида спортни съоръжения – за открити фитнес площадки и за физкултурни салони.

Професионалните училища, които могат да бъдат финансирани по програмата, са определени още през 2015 г. по правилата на оперативната програма. През 2020 г. МОН се е допитало до гимназиите за потребностите им от спортно оборудване. На базата на заявките те са включени в проекта, одобрен от Управляващия орган на ОПРР.

Оборудване за открити фитнес площадки ще има за 60 професионални гимназии. То включва троен комбиниран външен фитнес уред – висилка, разгъвач и за теглене, комбиниран уред 6 в 1 и ударопоглъщаща настилка. Общата стойност на тази доставка е малко над 500 000 лв.

84 гимназии ще получат спортно оборудване за физкултурните си салони. Сумата за него е малко над 1,5 млн. лв. Ще се финансира закупуването на комплект от спортни съоръжения – тренировъчна дървена стена, метален барабан в комплект с въже за дърпане, тренировъчни колани, дъски за коремни преси, топка с дръжка, тренировъчен комплект за високо интензивни тренировки и др. Това оборудване е препоръчано от спортното министерство и спорта и е свързано с изпълнение на тренировъчна програма.

Фирмите могат да кандидатстват до 18 ноември т.г. Договорите с избраните кандидати ще са със срок до 20.07.2023 г. Конкретните доставки се изпълняват в срок до 45 дни след изпращане на заявка за конкретно училище. Доставчиците поемат също монтажа и гаранционната поддръжка на оборудването.

Подобни новини

Back to top button