COVID-19Страната

До дни трябва да е ясно дали наличието на антитела може да служи за издаване на зелен сертификат

Очаква се следващата седмица да има отговор дали наличието на антитела ще може да служи за издаване на зелен сертификат, цитира БТА заместник-министъра на здравеопазването Тома Томов. По думите му тогава се очаква становище на експертните съвети.
Търси се активно решение по въпроса и то ще е на база експертни становища, а не политическо, увери заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.
„Зеленият сертификат работи добре и дава резултати, имаме съвсем дискретни данни за обръщане на данните за епидемията, а положителността на тестовете започва да намалява. При много заболели имаме по-малко настанени в болниците“, допълни Златанов. По думите му със сертификата има много работещи дейности, които при един локдаун биха били затворени.
Само броят на заетите легла не е достатъчен, за да се въведе локдаун, подчерта Златанов. Локдаунът е далече, добави той. За абсолютна контраиндикация за ваксиниране срещу коронавирусната инфекция експертните съвети са посочили наличие на алергия към основната съставка или помощните вещества на ваксините, посочи Томов. Като относителна контраиндикация е наличието на остро състояние или декомпенсирано – недобре контролирано заболяване, допълни Томов. Преди ваксинация не е необходимо да се прави изследване за антитела, увери Томов.
Експертните съвети са предложили да се въведе формуляр, който да бъде попълван преди ваксиниране от ваксиниращия лекар. В документа ще се посочва каква е индикацията за отлагане на ваксинирането. Отлагането би могло да бъде състояние, свързано с температура, инфекция, декомпенсирано заболяване. Този формуляр ще бъде във всеки имунизационен пункт. По думите на Томов хората с автоимунни заболявания не са контраиндицирани за ваксина, стига основното заболяване да не е в прогрес.

Подобни новини

Back to top button