СпортСтраната

За 41-ви път Плевен събра елита по спортен бридж в България на традиционния турнир „ГАБИ“

От 4 до 7 ноември в „Туристически дом Кайлъка“ в Плевен при спазване на всички епидемологични изисквания се състоя националният турнир по спортен бридж „Габи“. Турнирът включваше 3 състезания.
На 4 и 5 ноември се състоя мини-отборният турнир за купа „Кайлъка“. В него участвуваха 8 отбора. Те играха мачове по 7 дона „Всеки срещу всеки“ като първите четири отбора играха полуфинал и финал за определяне на медалистите, а останалите играха в група „Б“. Турнирът бе спечелен от отбор „Бонсист“ (София) в състав Христов, Лекова, Иков, Коев.На второ място се класира отбор “Жигули“ (Бургас) в състав Чолаков, Венев, Балджийски, Ангелов, а третото място спечели отбора на „Китка“ (Варна) в състав Иванчев, Христов, Трендафилов, Николов.От плевенските отбори най-добре се представи отбор „Интер“ в състав Венев, Мартинчев, Мирков, Андреев, които останаха четвърти.
На 5 ноември се състоя турнирът на двойки. В него взеха участие 26 тандема, които изиграха 26 дона в 13 кръга. Турнирът бе спечелен от двойката Росен Гунев – Гроздан Русинов (София) с 61%, следвани от Захари Феров – Владимир Михов, също от София, с 60% и Стелияна Иванова – Десислава Малакова (Варна) с 59%. Призовата шестица се допълни от двойките Румен Трендафилов – Христо Николов (Варна), Нели Радев – Явор Балкански (Русе) и най-добре представилата се двойка от Плевен Петър Гвоздев – Юрий Николов. За най-добра смесена двойка извън първите шест бе обявена Кремена Капитанска – Мирослав Пашев (Попово).
На 6 и 7 ноември се състоя основният отборен турнир за „Купа Габи“. В него се включиха 12 отбора. Те играха 11 кръга по „Датска система“ мачове по 8 дона, като в последните 3 кръга се образуваха групи А, Б.Победител стана отборът „Китка“ (Варна) в състав Иванчев, Христов, Трендафилов, Николов. Втори и трети са отборите на „Община Завет“ в състав Нанев ,Иванов, Михов, Феров и “Жигули“ (Бургас) в състав Чолаков, Венев, Балджийски, Ангелов. Най-добре от плевенските отбори се представи многократният победител в този турнир, отборът на „Найтингейл“ в състав Алексиев, Маринчев, Христов, Симеонов, които се класираха на 7-мо място и взеха наградата за първо място в група „Б“.
Организаторите осигуриха две допълнителни награди. Това бяха за най-полезен и за най-млад състезател, които бяха отидоха при Матилда Антонова (Плевен) и Георги Господинов (Враца).
Тазгодишното издание на Турнир „Габи“ бе 41-во подред. Първият турнир се е провел на 12-13 декември 1980 г. под името турнир „Плевен“. През 90-те години е преименуван на турнир „Габи“ в памет на плевенският бриджор Гавраил Стоманяков. Това е един от първите големи турнири по онова време, който се е запазил и до днес. Не е провеждан само миналата година поради пандемията в България. Турнирът е един от най-посетените в България. През тази година поради наложените мерки за борба с пандемията, участниците бяха по-малко от предни години, което обаче не повлия на качеството – за пореден път в Плевен се събра почти целият елит по спортен бридж на България.

Подобни новини

Back to top button