COVID-19Водещи новиниЗдравеСтраната

Дни преди изборите зеленият сертификат за хората с антитела стана факт

На извънреден брифинг здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че от четвъртък, 11 ноември 2021 година, българите с антитела ще получават зелени сертификати. Веднъж издаден, документът ще важи 90 дни. Сертификатът може да бъде ползван и от учениците – ако разполагат с него, няма да бъдат тествани.
Изискването е тестовете да са с Т-марка, да имат над 90% чувствителност и да са сертифицирани. Здравното министерство увери, че това практически са сега съществуващите тестове в лабораториите. Гледат се IgG антитела, а сертификат ще има при най-малко 150 единици BAU. Счита се, че тази стойност е 10 пъти над нормата. Съответната лаборатория, в която е направен тестът, трябва да изпрати резултата към общата държавна информационна система. За целта е нужно до четвъртък лабораториите да се свържат със системата. От „Информационно обслужване“ обявиха, че се надяват това да се случи. След изследването човекът ще може да получи сертификата или от лабораторията, или по стандартния начин от портала his.bg. Документът ще важи само за територията на страната.
Цената на тестовете ще е според ценоразписа на съответната лаборатория. Самият сертификат бе описан от представителите на министерството като „втори вид сертификат“, тоест като процедурно различен от вече съществуващия. Визуално той доста прилича на издаваните удостоверения за преболедуване.
Решението, темата на което се обсъждаше масово през последните двадесетина дни, идва в навечерието на парламентарните и президентски избори в неделя.
Какво е мнението на медицинските експерти, на базата на което е бе взето решението?
Становище на експертния съвет по „Вирусология”
Становище на експертния съвет по „Клинична лаборатория“
Становище на експертния съвет по „Клинична имунология“

Подобни новини

Back to top button