COVID-19ОбществоПроблемиСвета

Доклад: 26 000 т Covid отпадъци са в световния океан, 87% от тях са от болниците

Синтетични отпадъци, свързани с Covid пандемията, в количество от около 26 000 тона, са попаднали в световния океан, показва доклад на учени от университета в китайския град Нанкин, съобщи „Гардиън“.

Река Дунав е една от големите преносители на синтетични отпадъци, отбелязва кореспондентът на БНР в Лондон.

Неправилно стопанисваните синтетични отпадъци, състоящи се от лични предпазни средства като маски и ръкавици, значително надвишават капацитета на страните да ги обработват правилно, става ясно от доклада, в който се посочва, че от началото на пандемията около 8,4 милиона тона пластмасови отпадъци са генерирани от 193 държави.

„Пандемията от Covid-19 доведе до повишено търсене на синтетични продукти за еднократна употреба, което утежни още повече вече съществуващия и излязъл извън контрол проблем с пластмасовите отпадъци“, пишат авторите на доклада.

Попадналите във водата отпадъци могат да пропътуват дълги разстояния и да застрашат морския живот.

Изследването на китайските учени показва, че 46% от синтетичните отпадъци са дело на Азия поради големия брой носени маски на континента, следвана от Европа с 24% и Северна и Южна Америка с 22%.

Над 87% от тези отпадъци идват от болниците, а не от индивидуална употреба.

Тоновете маски, ръкавици, комплекти за тестване и пластмасови предпазни лицеви козирки са попаднали в моретата и океаните чрез 369 реки.

С най-голям принос за това замърсяване е Шат-ел-Араб в югоизточен Ирак с 5 200 тона. След това се нареждат азиатските Инд с 4 000 тона и Яндзъ с 3 700 тона.

В Европа най-големият преносител на синтетични отпадъци е Дунав с 1 700 тона, се отбелязва в доклада на учените от университета в Нанкин.

Източник: БНР

Подобни новини

Back to top button