ПолитикаСвета

На специална платформа гражданите на Евросъюза ще представят свои и ще коментират чужди идеи, ще създават и участват в събития

Изпълнителният съвет на Конференцията за бъдещето на Европа одобри многоезичната цифрова платформа „Бъдещето е в твоите ръце“, която ще даде възможност на гражданите от целия ЕС да дадат своя принос за Конференцията. Той постигна съгласие относно методите си на работа и напредналата подготовка за церемонията по откриването на Деня на Европа (9 май).
Благодарение на цифровата платформа, от 19 април гражданите от цяла Европа ще имат възможност да представят вижданията си по всяка тема, която считат за важна за бъдещето на ЕС. Това ще даде възможност на гражданите – за първи път на равнище ЕС – да представят своите идеи, да коментират идеите на други хора, да създават и участват в събития. Платформата ще бъде централният възел на Конференцията – място, където всички приноси към Конференцията ще бъдат събрани и споделени, включително децентрализирани събития, граждански дискусионни групи и пленарни сесии.
Специализиран механизъм за обратна връзка ще обобщава и анализира повдигнатите ключови въпроси, така че те да могат да бъдат взети предвид и по време на гражданските дискусионни групи и пленарните заседания на Конференцията. Платформата ще предоставя също така информация за структурата и работата на Конференцията, както и ресурси за организаторите на събития, включително каталог на ключови събития, чрез които те ще могат да популяризират своите инициативи на местно, регионално, национално и европейско равнище. Гражданите ще могат лесно да търсят прояви, в които желаят да участват, благодарение на карта на събитията.

Подобни новини

Back to top button