ЕкологияИзбориСтраната

Само две партии от участващите в изборите в неделя имат в програмите си политики за по-чист въздух

И двете са част от коалиция „Демократична България” - “Да, България” и „Зелено движение“

Във връзка с предстоящите избори от гражданско обединение „Дишай, България“ се се обърнали към представителите на основните политически партии, които имат реален шанс да влязат в следващото Народно събрание и им задават няколко въпроса, свързани с политиката за подобряване на въздуха в България, информират от Сдружението.
Анкетата – на тема въздух, е изпратена преди две седмици до кандидатите за депутати на партиите „ГЕРБ“, „БСП“, „ДПС“, „ИТН“, „Продължаваме промяната“, „Изправи се БГ- ние идваме“, „Да, България“, „Зелено движение“, „Възраждане“.
Само две формации отговорят на запитването като и двете са част от коалицията „Демократична България” – това са “Да, България” и „Зелено движение“.
От „Дишай, България“ изразяват своето недоумение от факта, че повечето от партиите, които биха искали да ни представляват в парламента, са предпочели изобщо да не отговарят на въпросите и да не изразят мнението си по тази ключова за България тема и то в контекста на стряскащите данни от Световната здравна организация, според които вследствие на замърсяването на въздуха на годишна база в страната умират 8000–9000 души. Тази констатация се потвърждава и от докладите на Европейската агенция за околна среда.
И “Да, България”, и “Зелено движение” – единствените, които върнаха анкетата попълнена, заявяват готовност подобряването на качеството на въздуха в страната да бъде един от водещите им приоритети.
И двете политически формации биха подкрепили реформи в Министерството на околната среда и водите и в Изпълнителната агенция по околна среда, които да подсилят експертизата на тези институции и капацитета им за прилагане на адекватен и навременен контрол върху нарушителите.
Относно изгарянето на отпадъци в страната от „Да България“ отговарят, че главната им цел ще бъде да развиват политики за предотвратяване генерирането на боклук, както и политики за стимулиране на рециклирането. Изгарянето, според тях, е крайна мярка и то при условие, че са изградени необходимите пречиствателни инсталации. От „Зелено движение“ са твърдо против изгарянето на отпадъци.
И двете формации се обявяват за постепенно премахване на отоплението с въглища и дърва, които са основният източник на замърсяване в България, като същевременно се предвидят мерки за осигуряване на отоплението на енергийно бедните домакинства, базирани на повишаване на енергийната ефективност на домовете и модерни чисти и климатично неутрални технологии за отопление.
Двете партии биха работили за въвеждане на стандарт за дървесината, предназначена за отопление: за максимална влажност, липса на химическа обработка и покрития и пр.
Кандидатите за новия парламент от двете формации одобряват създаването на повече “зелени зони” – това са свободни от автомобили пешеходни зони, и зони с ниски емисии от транспорта в градовете с лошо качество на атмосферния въздух, както и създаването на благоприятна среда за производство на повече електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници, включително и такива за отопление (например геотермална енергия).
И “Да, България”, и “Зелено движение” подкрепят електрификацията на обществения транспорт в градовете и са за въвеждането на депозитна система за събиране на пластмасови отпадъци.

Гражданско обединение “Дишай, България” е неполитическа, неформална организация, която обединява 7 сдружения и обединения от различни области на страната, които работят за правото си да дишат чист въздух:
Сдружение “Дишай, Перник”
Сдружение “За чист въздух и вода в Русе“
Сдружение „Дишай, Девня“
Сдружение „Дишай, Добруджа“
Гражданско обединение „Благоевград иска да диша“
Гражданско обединение „Дишай, Пловдив“
Екологично сдружение „За Земята“

Подобни новини

Back to top button