Водещи новиниИзкуствоЛичности

Експозиция „120 години от рождението на Илия Бешков“ представя непоказвани творби на твореца

Юбилейна експозиция „120 години от рождението на Илия Бешков“ отвори врати за първи път в Плевен в художествената галерия, носеща името на големия български творец, съобщават от общинската администрация. Откриването на изложбата в ХГ „Илия Бешков“ в четвъртък вечер събра десетки почитатели на изящното изкуство, спазени бяха и разпоредените противоепидемични мерки.
Юбилейната експозиция бе представена от директора на галерията Цвета Евлогиева – Кацарова и от творческия екип, създал колекцията. За личността и творчеството на Илия Бешков говори кметът на Плевен Георг Спартански, своите поздравления за изложбата поднесе и председателят на Общинския съвет Мартин Митев. Творческата атмосфера бе допълнена от музикален поздрав в изпълнение на младите изпълнители Габриел Славчев – цигулка и Ина Александрова – виола, ученици в 12 клас на Националното училище по изкуствата в Плевен.
ХГ „Илия Бешков“ – Плевен съхранява най-богатата колекция с творби на знаменития художник – около 1300 рисунки, карикатури и илюстрации. Част от тях са включени в постоянната експозиция на галерията, но преобладаващата част се съхраняват във фонда. В настоящата изложба могат да се видят повече от 270 произведения от фонда, голяма част от които не са показвани пред публика.
Илия Бешков е роден на 24 юли 1901 година в Долни Дъбник, Плевенско. В периода 1918 – 1920 г. учи в Юридическия факултет на Софийския университет. Завръща се за кратко в родния Долни Дъбник като учител, след което през 1921 г. постъпва в Художествената академия, където следва живопис в класа на проф. Никола Маринов. За малките деца Илия Бешков илюстрира и създава графичното оформление на редица любими детски книги, а за порасналите той е публикувал множество карикатури и илюстрации в периодичния печат.

През житейския си път Илия Бешков е свидетел на войни, политически преврати, радости и загуби, и благодарение на изкуството художникът съхранява свободомислещия си дух, обичта си към света и хората, чувството си за хумор и ирония. Освен като художник Бешков оставя и стойностни текстове, насочени към негови съвременници и теми, които са го интересували, но интересуват и съвременното общество.

Подобни новини

Back to top button