COVID-19ЗдравеСтраната

Според здравното министерство COVID зоните са намалили натиска върху болниците

През месец септември диагностично-консултативните и медицинските центрове в страната създадоха над 100 COVID зони. Това са части от лечебните заведения, специално оборудвани за клинична, рентгенова и лабораторна диагностика на болни с COVID-19. Надзорният съвет на НЗОК даде право на лекарите от COVID зоните да могат да изписват и безплатни лекарства за амбулаторно лечение. За пръв път в цялата история на НЗОК се създаде възможност за изписване на безплатни лекарства за лечение на остро заболяване. Новите COVID зони получиха и пулсоксиметри, които да предоставят на пациентите за контрол на кислородната сатурация у дома.
Какво показват резултатите до сега?
Разкрити са общо 105 COVID зони. В рамките на един месец през тях са преминали общо над 85 хиляди болни с COVID -19. За период от 4 седмици – последните три седмици на октомври и първата седмица на ноември, в страната са били регистрирани общо 111 151 случаи на COVID -19. Броят на хоспитализациите за същия период от време е 21 120, което означава, че в болница са постъпили 19% от официално регистрираните случаи.
За сравнение за период от 4 седмици при предишната епидемична вълна през месец март – април, при общ брой на заразените от 11-та до 14-та седмица 93 653, в болница са били настанени 27 704, което означава, че били са хоспитализирани 29,58% от всички случаи.

Както се вижда, въпреки че броят на регистрираните случаи при сегашната епидемична вълна е с 16% по-висок от този през април, броят на хоспитализациите сега е по-нисък с 35%. Това е внушителна разлика, чието обяснение може да се намери в организацията на медицинската помощ.
Според МЗ, разликата в организацията на медицинската помощ при предишната и сегашната епидемична вълна е, че при сегашната има разкрити над 100 COVID зони за амбулаторно лечение. Това е основната причина за намаления процент на хоспитализирани пациенти. Създадените през септември COVID зони поемат диагностиката и лечението на част от болните с COVID-19 и това помага на болниците да се справят с тежките случаи, въпреки повишения брой на заразени лица.

Подобни новини

Back to top button