Водещи новиниИзбориСтраната

Избирателната активност засега е два пъти по-ниска от активността на 4 април

Първите официални данни, оповестени от Централната избирателна комисия, показват, че избирателната активност за страната в 11 часа е 8.62%. Тя е по-ниска от активността, регистрирана в същия час както на изборите, проведени на 4 април (17.97%), така и на извънредните избори на 11 юли (11.96%). Най-висока е активността в 11 часа в Ловеч – 11.04%, а най-ниска – в град Пловдив – 3.44%. В Плевен активността е близка до средната за страната – 8.17%
След приключването на изборния ден в неделя, 14 ноември, секционните избирателни комисии ще преброят гласовете от контролните разписки по партии и коалиции и ще попълнят съответните приложения, които са предоставени, но без да броят преференциите. Това коментира говорителят на ЦИК Росица Матева на първия брифинг в деня на изборите.
„Гласуваме в 13219 секции, подвижни за лица с трайни увреждания са 339, в болници и други заведения са 167. 175 са за карантирани заради COVID-19. 12 секции са в места за задържане. У нас и в чужбина гласуваме с 11 936 устойства за машинно гласуване“, допълни Матева. „На избирателите не се дава втора карта. Имаме сигнали, че в някои секции са поставени по две кутии за разписки, което е нарушение“, каза още тя.
„Извън страната гласуването протича по-спокойно от личните ми очаквания. 750 секции работят или ще заработят всеки момент. В тях единственият съществен проблем е отсъствието на членове на СИК-ове в изборния ден. Няма критична ситуация, при която някоя секция да не е отворила“, коментира говорителят Цветозар Томов.

Подобни новини

Back to top button