Водещи новиниИзбори

Прогнозни резултати: 7 партии влизат в Парламента

Данните от екзитпола на социологическата агенция „Галъп Интернешънъл болкан“ (на графиката) показват, че първото място в поредните през тази година парламентарни избори е за КП „Продължаваме Промяната“. За коалицията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев вота си са дали 25.7% от гласоподавателите, Според „Галъп“ второто място е за КП ГЕРБ-СДС с 23,5%, Третото място е за КП „БСП за БЪЛГАРИЯ“ с 14.5%, а ПП „Движение за права и свободи“ се нареждат на четвърто място с 10,2%. Според социологическата агенция избирателите са отредили петото място на ПП „Има такъв народ“ с 8%, а КП „Демократична България – обединение“ печели 6,9%. От данните на „Галъп“ се оказа, че и седма партия влиза в парламента – ПП „Възраждане“ с 4,2%.

По данни на „Тренд“ първа политическа сила, която печели изборите, е КПГЕРБ-СДС с 23,5%. Данните на агенцията нареждат на второ място КП „Продължаваме Промяната“ с 22,5%, третото място е за КП „БСП за БЪЛГАРИЯ“ – 14,2%, на четвърто място се нарежда ПП „Движение за права и свободи“ с 9,6%, ПП „Има такъв народ“ е на пето място с 9,5%, след тях е КП „Демократична България – обединение“ със 7,3% и ПП „Възраждане“ с 4,1%.

Сходни са данните на „Алфа Рисърч“, според чийто екзитпол ГЕРБ-СДС води пред „Продължаваме промяната“, макар и с малко.

Според всички социологически агенции, под прага от 4% остават „Изправи се БГ! Ние идваме“ с резултат около 2% и ВМРО с 1,2%.

Подобни новини

Back to top button