Водещи новиниИзбори

В Плевен пак ще има разместване с преференции

Публикувани са вече сумарните данни при обработени 100.00% СИК протоколи в Районната избирателна комисия за избиране на народни представители изборен район 15 – Плевен.

КАКВО Е ВЕРОЯТНОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ДЕВЕТТЕ МАНДАТА В 15 МИР – ПЛЕВЕН, ВИЖТЕ ТУК

От протокола разбираме колко преференции са получили кандидатите. За тези, чиито партии и коалиции не влизат в новия Парламент, това е без значение. При други броят преференции е под 7% от резултата на тяхната формация, какъвто е прагът, и също не оказва влияние. Любопитен момент е, че при партии като „Има такъв народ“ и „Движение за права и свободи“, чиито избиратели изобщо или много слабо ползваха възможността за преференциален вот, сега има чувствително раздвижване. Но то няма да донесе промени.

Най-интересни и драматични са преференциите при ГЕРБ-СДС и БСП за България, които, ако нашите изчисления за разпределението на мандатите в Плевен се окажат верни, ще имат за народни представители не първия и втория в листата си. За ГЕРБ депутатите ще са първият и третият, съответно Валери Лачовски и Десислава Цветанчова Трифонова с цели 1 949 преференции. А при БСП Илиян Йончев ще се присъедини към водача Румен Гечев, тъй като повтаря успеха си от април и с 2 259 преференциални гласа измества втория – Стефан Бурджев. Бурджев получава сега 1 980 преференции, но този път те не са достатъчно, за да запази позицията си, както направи на изборите през юли.

Подобни новини

Back to top button