ЗдравеОбразование

Деца се запознаха с вредните вещества в цигарите и алкохола, и как влияят те на човешкия организъм

Учениците от ІІ в клас в НУ „Отец Паисий“ с класен ръководител Радка Топалска завършиха успешно проект „Здравето е моят избор“, който е част от Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“.
Децата преминаха обучение под ръководството на педагогическия съветник Албена Декова по темите: „Даровете“ на цигарите“, „Пакостите на алкохолното духче“, „Цигарите, алкохолът и рекламата“. По един занимателен за тях начин чрез групови работи, презентации, интерактивни игри, те научиха какви са вредните вещества в цигарите и алкохола, как влияят те на човешкия организъм и до какви състояния и болести водят.
Знанията, пречупени през емоцията, усещанията и съпреживяването, оставиха трайна диря в съзнанието на учениците. Чрез прочита на лични истории и дискусии по тях, учениците разбраха какви са причините, които тласкат хората към употреба и злоупотреба на психоактивни вещества.

Темата за рекламата даде ориентири на децата в морето от информация, която ежедневно ги залива от интернет, улицата и други места. Така във втората – тренинговата част на проекта, те успяха да се справят с проблемни ситуации, решавайки казуси, и да намерят алтернативни решения за здравословно поведение.
В заключителната фаза на проекта, учениците изработиха рекламни материали за превенция на употребата и злоупотребата с цигари и алкохол: брошура за вредите от тютюнопушенето, брошура за последиците от злоупотребата с алкохол, книжка с поучителна история „Изборът на Стефан“ и клип с драматизация по стихотворението на плевенската поетеса Пенка Атанасова „Пушенето е порок“.
За 15 ноември – Международния ден за борба с тютюнопушенето, учениците изработиха плакат, с който предупреждават за замърсяването на околната среда от тютюневия дим и за вредите от вдишването му.
Своите послания за здравословен начин на живот, те отправят към своите съученици и децата от група „Детелинки“ в ЦДГ „Щастливо детство“, с която училището си партнира.
А за възрастните остава да се вслушат в посланиците на здравето.

Подобни новини

Back to top button