ИзбориОбществоПолитика

Корнелия Нинова подаде оставка като председател на БСП

Корнелия Нинова подава оставка като председател на БСП. Това съобщи самата тя на пресконференция във вторник. Причината за решението ѝ е резултатът на столетницата от вота в неделя, който Нинова определи като „катастрофален”. Но не само това е мотив за нейната оставка. Нинова подчерта, че атаки срещу нея имало както от вътрешните структури на партията, така и от страна на служебния кабинет и от Инициативния комитет, издигнал Румен Радев за президент.

„Поемам цялата отговорност, не обвинявам никого. Вината е само моя и тя е, че мълчах. Поемам я и подавам оставка като председател на Българската социалистическа партия”, обяви Нинова.

Причините за случилото се с БСП Нинова коментира, че са заровени дълбоко и назад във времето. „Всичко започна с реформата в партията. Въвеждането на три мандата, ограничения за народни представители – лиши някои другари от възможността да бъдат доживотни депутати и създаде ядро от вътрешна опозиция”, каза тя.

„Въвеждането на пряк избор на председател, даването на най-демократичното право в политиката на народа – да решава, на членовете на БСП – да си избират председател – всичко това отне от задкулисието в БСП възможността да слага „сламен“ председател и да смята, че той ще им изпълнява поръчките. Появи се второ ядро на вътрешната опозиция”, добави Нинова.

През годините, според нея, у хората оставало впечатлението, че в БСП се карат помежду си. „Мълчейки, смятайки, че като не отговарям, ще създам образ на единство, не обясних, че става въпрос за борба със задкулисието в БСП. За борба със зависимостите и за желанието ми да изчистя БСП от тези зависимости. Опозицията през тези години се отглеждаше от Бойко Борисов”, уточни Нинова.

По думите й машинният вот е затруднил избирателите на БСП, особено по-възрастните от тях. „Разбира се, че и COVID кризата се отрази и много хора се уплашиха да отидат да гласуват”, заключи председателят на столетницата.

„Новата президентска партия „Продължаваме Промяната”, които поздравяваме за успеха, отне по изчисления на социолози и политолози между 10 и 15% от БСП”, каза още Нинова.

За резултата от изборите имало и субективни причини. Нинова обаче е категорична, че поема отговорността изцяло. „От вчера една група в БСП ми иска оставката. Тя не ме впечатлява – това са хора, които от пет години го правят. Така наречената вътрешна опозиция…”, каза тя. И допълни, че членове, симпатизанти и подкрепящи партията пък не искали тя да се оттегли.

Като „абсолютна изненада” Нинова определи факта, че оставката ѝ иска служебният кабинет, чрез говорителя си Антон Кутев. „Абсолютна изненада е и, че Инициативният комитет на президента Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова ми искат оставката”, допълни тя, като им предложи да не се занимават с партийно строителство. 

Относно съставянето на кабинет, Нинова коментира, че е получила обаждане от Кирил Петков и Асен Василев с покана за преговори. „Приехме я, в момента уточняваме как ще се срещнем. В този разговор си казахме, че първо ще сложим програмите си, ще търсим общите неща и обединение. След това ще работим във формат на експертни групи”, заяви лидерът на столетницата.

Подобни новини

Back to top button