ИсторияЛичности

От днес до края на месеца плевенчани и гости на града могат да разгледат изложбата „Скаутство за момчета“

Както вече съобщихме, в сряда, 17 ноември 2021 година, в Регионалния исторически музей в Плевен се открива изложбата „Скаутство за момчета“ на Бейдър-Пауъл – един от най-влиятелните наръчници за младежта, публикувани някога“. Сред официалните гости бе областният управител на област Плевен, Марио Тодоров. Експозицията е посветена на 110-годишнината от запалването на искрата на скаутското движение в България и е под патронажа на „Организация на българските скаути“, член на Световната организация на скаутското движение.
Изложението, което е достъпно за посетителите на музея до 30 ноември, представя повече от 20 издания на различни езици на четвъртата най-издавана книга в света – наръчникът „Скаутство за момчета“ на Лорд Робърт Бейдън-Пауъл.
Чрез изложбата, Бейдън-Пауъл отправя послание към бъдещите поколения, да продължават да вдъхновяват и да учат на отговорност, всички онези, които са посветили в себе си предизвикателството да бъдат активни граждани на своите местни и национални общности, и на целия свят.
„За плевенските скаути тази изложба е особено важно събитие, защото сме потомци на първите разпространители на скаутството в България. В бързо променящия се свят е дълг и отговорност да се предава традицията и възпитанието на следващото поколение в изконните общочовешки ценности. Благодаря им за отдадеността на идеята и за старанието да развиват своя физически, интелектуален, социален и духовен потенциал като личности и отговорни граждани“ – написа областният управител Марио Тодоров в обръщение към скаутски клуб „Лъвче“ в Плевен.


Организация на българските скаути организира кампания за набиране на средства за превода и издаването на книгата на български език. Всеки, който желае да подкрепи това начинание може да помогне, като дари сума по сметка на ОБС в Банка ДСК – BG55STSA93000026658774 с уточнение, че дарението е за издаване на книгата „Скаутство за момчета“.

Подобни новини

Back to top button