ИзкуствоСвета

Талантлив малък художник откри изложбата на Седмия световен конкурс „Здраве 2021“ в Иран

Както вече имахме възможност да съобщим, талантливи малки художници от арт школа „Колорит“ постигнаха бляскава победа на 7- мия Световен конкурс за детска рисунка на тема „Здраве 2021“ в Иран.
Шестгодишният Алекзандър Янков и десетгодишната Лилия Янкова станаха носители на престижната награда, която включва „Златна статуетка усмихнато сърце“ , „Златен медал“ и Сертификат за всяко дете. Те се състезаваха с избрани 700 творби на деца от 33 страни от цял свят. На 10 ноември 2021 година в рамките на 7-мия „Международен фестивал на картините за педиатрични пациенти“ в Истанбул в Турция бе открита международната изложба и на тържествена церемония бяха връчени наградите на победителите. Алекзандър Янков бе участник на живо, облечен в българска народна носия. На него организаторите оказаха честта да пререже лентата за откриване на изложбата и да получи лично своята престижна награда. На церемонията бяха излъчени заснетите видеоклипове на плевенските деца като поздрав към всички участници във фестивала. Рисунките „Да се грижим за здравето на планетата“ на Алекзандър и „Лекарите се грижат за здравето на децата“ на Лилия са отпечатани на рекламни сувенирни чаши и ще бъдат продавани с благотворителна цел в различни страни.

Конкурсът „Здраве“ на IFPPP се организира от педиатри от цял свят, които са обединени в „Група за здраве и изкуство (HEART)“. Те работят за благородната кауза – поддържане на психичното здраве на болни деца по целия свят. HEART организират благотворителни церемонии, изложби на картини, отпечатват на тениски и сувенири спечелилите детски рисунки под девиза „Донеси усмивка на биещо сърце“ . Всяка година Фестивалът и награждаването се провежда в различни страни по света. „Това е изключителна, забележителна победа за двете деца, за арт школа „Колорит“ и за мен като арт педагог и ръководител на школата“, каза по този повод Майа Ананиева – ръководител на „Колорит“.

Подобни новини

Back to top button