COVID-19ЗдравеОбразованиеСтраната

Близо 8 200 паралелки със 117 368 деца в тях учат в клас след тестване

Разпределени са 766 хил. теста, с които се гарантира присъственото обучение на учениците от I до IV клас в цялата страна за две седмици напред

Близо 8200 паралелки с над 117 000 ученици от I до IV клас в цялата страна вече учат присъствено след тестване на децата за COVID-19, съобщават от Министерството на образованието и науката (МОН).
4687 паралелки се върнаха успешно в училище на 15 и 16 ноември т.г. Отново влязоха в клас 65 684 ученици, чиито родители са дали съгласие те да бъдат изследвани. От миналата седмица, когато започна тестването, е възстановено присъственото обучение на 51 684 деца в 3508 паралелки. Това сочат обобщените данни от регионалните управления на образованието.
От всички тествани ученици в началото на тази седмица 19 са дали положителен резултат за COVID-19. Миналата седмица положителни бяха тестовете на 11 деца.
В първите два дни на тази седмица с бързи антигенни тестове са изследвани също 5604 учители и 3464 непедагогически специалисти без „зелен сертификат“. Резултатът е бил позитивен при шестима учители, а сред непедагогическия персонал положителните проби са девет. През миналата седмица е била установена зараза при девет учители и трима непедагогически специалисти.
Увеличава се броят на доброволците. През втората седмица от връщането на децата в изследването на децата са се включили близо 4900 родители, медицински сестри, медиатори, студенти по медицина със „зелен сертификат“.
Тестването се въведе за малките ученици в общините с обща заболеваемост над 250 на 100 000 души и преминава спокойно навсякъде в страната. Към момента от МОН са разпределили 766 хил. теста, с които се гарантира присъственото обучение на учениците от I до IV клас в цялата страна за две седмици напред.
От образователното министерство очакват нови доставки на безплатни тестове за по-големите ученици, за да могат и те отново да влязат в клас при безопасни условия. Създадена е организация постъпващите нови количества тестове да стигат в училищата в страната възможно най-бързо. Паралелно с това се подготвят промени в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които ще регламентират връщането в училище на учениците от V до XII клас.

Подобни новини

Back to top button