Образование

Крум и Виктория – плевенски деца, олимпийци на световно ниво по природни науки

Крум Александров – носител на златен медал от Международната олимпиада по химия и сребърен медал от Международната Менделеевска олимпиада по химия, и Виктория Иванова – с бронзов медал от Международната олимпиада по биология, са две от талантливите плевенски деца, представени в откритата в Плевен днес изложба „Моите будители“. Експозицията е подредена във фоайето на зала „Катя Попова“ и показва българските олимпийци по природни науки и техните ръководители.

„И двамата сме много радостни, че изложбата е в родния ни град. Това са важните неща, това е добрата новина“, сподели пред присъстващите Виктория. Качеството, което на нея най-много ѝ е помогнало при преборването на конкуренцията и завоюването на медала, е упоритостта. „Просто не се отказваш – имаш крайна цел, движиш се право към нея и нещата се получават“, каза още Вики, която в момента е студент по медицина в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Качеството, което е най-необходимо, според мен, на човек, за да постигне такива висоти в развитието си в науката, е постоянството. Без него няма как да се натрупат необходимите знания, за да се достигне до такава олимпиада и да успееш да постигнеш добър резултат. Трябва постоянство и работа с години, но, в крайна сметка, усилията се отплащат“, допълни Крум, който е студент по химия, също в Софийския университет.

Заместник-кметът на Община Плевен Елина Димитрова приветства присъстващите ученици и учители и им благодари за усилията. „Благодаря ви за това, че ни карате да сме горди с вас, че не се отказвате и продължавате напред, за това, че разнасяте славата на Плевен по целия свят“, каза още г-жа Димитрова. Тя изрази увереност, че и след предстоящите международни олимпиади по природни науки ще има силно плевенско представяне.

Изложбата „Моите будители“ се реализира за поредна година и има за цел да популяризира и подкрепя каузи в сферата на образованието и културата. Партньор и бенефициент по проекта е Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН), което подпомага подготовката на изявени ученици за участията им в световни турнири.

Автор на фотосите в изложбата е фотографът Костадин Кръстев – Коко. „Моите будители“ може да бъде разгледана в Плевен до 7 май.

Подобни новини

Back to top button