Водещи новиниИзбори

Румен Радев спечели втори президентски мандат с голяма преднина, но при ниска избирателна активност

Президентът Румен Радев си осигури втори петгодишен мандат, след като убедително спечели втория тур на президентските избори, сочат данните на социологическите агенции, получени на базата на анкети на изхода на избирателните секции (екзитпол). Вотът премина при най-ниската в историята на балотажите избирателна активност – около 33.7%.

Радев, който беше подкрепен от БСП, както и от победителя в парламентарния вот преди седмица „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Изправи се. БГ! Ние идваме!“, е получил 63.9% от гласовете. За подкрепения от ГЕРБ и индиректно от ДПС Анастас Герджиков са гласували 33.1 на сто, сочат данните на агенция „Алфа Рисърч“.

Според агенцията около 3 на сто от избирателите, които са отишли до изборните секции, са отбелязали, че не одобряват нито един от двамата кандидати, отбелязвайки в бюлетината „Не подкрепям никого“. Тези гласове се отчитат само за избирателната активност. Данните са преди да е известно разпределението на гласовете от чужбина.

Данните на агенция „Галъп“ са: Румен Радев – 65.7%, Анастас Герджиков – 31.5%, Не подкрепям никого – 2.8%

На първия тур преди седмица Румен Радев завърши с 49.42% срещу 22.83% за Анастас Герджиков. Разликата между двамата беше над 700 хил. гласа – 1 322 385 за Радев и 610 862 за опонента му.

Близо 70%, гласували за Мустафа Карадайъ на първия тур от президентските избори преди седмица, са подкрепили днес Анастас Герджиков, според данните на „Алфа Рисърч“. 28% от симпатизантите на Карадайъ, дали гласа си днес, са гласували за Румен Радев.

52% от гласувалите за Лозан Панов и гласували днес, са го направили за Румен Радев, а 21% за Герджиков.

Избирателната активност, също по предварителни данни на социологическите агенции стигна до едва около 30%.

Снимка: БТА

Подобни новини

Back to top button