НПООбразованиеСветаСпорт

Достойно представяне на RoboticsLab academy Pleven на World Robotic Olympiad 2021

Отборът на RoboticsLab academy - Плевен е единственият български отбор, допуснат на Световната олимпиада по лего роботика (WRO – World Robotic Olympiad)

Поради епидемиологичната обстановка събитието, на което плевенчани представиха България, се проведе online в Германия от 17 до 21 ноември 2021 година. Треньор на RoboticsLab academy Pleven е Теодор Николов, който съобщи новината. В отбора са трима представители на СУ „Иван Вазов“ – Зариен Първанов, 7 клас и шестокласниците Виктор Боев и Теослав Гайдарски, двама четвъртокласника от НУ „Патриарх Евтимий“ – Виктор Дечев и Александър Любенов, шестокласникът Симеон Гергов от ОУ „Цветан Спасов“ и Борис Цветанов – 4 клас от НУ „Христо Ботев“.
Задачата, подготвена и представена на три етапа пред журито от плевенчани, е породена от идеята, че роботите и технологиите могат да се използват, за да подобрим заобикалящата ни среда и да не замърсяваме природата. За целта на табло с размери 260×120 см е изобразено жилище с всички необходими електроуреди и обзавеждане. Децата конструират и програмират робот, който за определено време да мине и да събере всички „изгорели лампи“ – лего блокчета, които в червен цвят. Роботът трябва да постави изгорелите лампи в специално поле – кошчета за боклук. След като събере всички изгорели лампи, роботът събира всички светещи лампи, като ги поставя на друго място, което е предназначено за тях. Т.е. след като вече няма никой в жилището, лампите трябва да бъдат изгасени и да не светят, за да пестим електроенергия.
Подготовката за самото състезание отнема на отбора около 2 месеца. Децата са толкова заинтересувани и запленени от състезанието и възможността да премерят сили с отбори от други страни, че занятията продължават понякога от 4 следобед до 10 вечерта.
В олимпиадата по роботика тази година участват 264 отбора от 64 държави. Отборът на RoboticsLab academy се класира на 42 място и плевенските деца са много доволни от постигнатия резултат. Причините са няклоко:
Това е първото международно състезание на което участват и се съревновават с отбори от страни в които технологиите и STEM обученията са на изключително високо ниво.
Отборът е единствен от България, спечелил възможността да представи страната си на такова събитие.Чувството да виждаш българското знаме и името на своя клуб, кара децата да се чувстват значими и амбицирани за всичко което им предстоеше.
В българските училища не се изучава роботика, няма подготвени преподаватели, не са налични материални ресурси – конструктори, които са доста скъпи. В страните на отборите, които се класираха на първите 30 места, основно представители на Азия, както и Беларус, Русия и Украйна, роботиката е застъпена като предмет още от детската градина и има изградена тясна връзка между научни институти, училища и местен бизнес и държавна администрация и като цяло STEAM образованието е държавна политика.
Отборите имат спонсори и широка подкрепа от местната администрация и научна общност, като участието в подобно събитие е огромен престиж за цялата местна общност.

Подобни новини

Back to top button