ИсторияСвета

Посланикът на Словакия в Плевен: Свързват ни не само общите корени

Посланикът на Република Словакия у нас Н. Пр. Мануел Корчак посети Плевен и се срещна с кмета Георг Спартански, съобщават от общинската администрация. Дипломатът беше съпровождан от консула при Посолството Ивана Марксфелдова.
Повод за визитата, която се състоя в края на миналата седмица, бе откриването на паметна плоча на словаци, живели в Горна Митрополия. След Втората световна война част от тях се завръщат в родината, но носят България и Плевенския край в сърцето си. Това е един от мостовете, които свързват народите ни, сподели Посланик Корчак. Обединяват ни не само общите славянски корени, но и процесите в годините на преход към демокрация, общото ни членство в Европейския съюз, както и съвременните реалности и предизвикателства, категоричен беше той. Затова използвам случая да науча повече за Вашия град, за неговото развитие, както и за перспективите за сътрудничество.
България и Словакия винаги са били в добри отношения във времето и сътрудничеството между страните трябва да бъде продължено. Понятието „Обединена Европа” означава именно конкретни контакти и стъпки за сближаване между регионите, а по мой опит културата и образованието са най- благодатните сфери за общи проекти, посочи Георг Спартански. При взаимен интерес можем да установим партньорски отношения със словашки град, като съм сигурен, че ще намерим много допирни точки в полза и на двете страни, допълни кметът.
Теми на разговор бяха още съвременното икономическо развитие на България и Словакия и последствията от световната пандемия и преодоляването им.

Подобни новини

Back to top button