COVID-19ЗдравеОбразованиеСтраната

Облекчава се изискването за присъствено обучение – необходимо е 30% от учениците се тестват или имат зелен сертификат

Паралелка ще учи присъствено, ако 30% от учениците в нея искат да се върнат в клас с тестване или „зелен сертификат“ - документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване. Новото условие влиза в сила от 15 декември

Това решиха в четвъртък, 9 декември 2021 година, Министерството на образованието и науката (МОН), синдикатите и работодателите в образователната система на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество.
Досега, ако за 50% от учениците нямаше съгласие за тестване или зелен сертификат, паралелката оставаше в електронно обучение, което ощетяваше желаещите да учат присъствено. Чрез намаляването на изисквания процент готови да спазват изискванията на здравните власти в училище ще се върнат повече деца, които сега са вкъщи заради отказа на своите съученици или на техните родители за изследване за COVID-19 веднъж в седмицата.
Несъгласните с щадящите тестове ще продължат да се обучават от дистанция. Според насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка училищата ще осигуряват на тези деца и младежи синхронно или асинхронно обучение в зависимост от своите възможности.
От МОН поставят акцент върху присъственото обучение. Декларации за съгласие се приемат непрекъснато. Към момента тестове има за всички ученици в общините със заболеваемост над 250 на 100 000 души. Всички учат присъствено без тестване в общините с по-ниска заболеваемост.
Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков се ангажира до Коледа няма да има други промени в режима за обучение в пандемични условия.

Подобни новини

Back to top button