ИсторияПолитикаСветски новини

Днес отново е Десети декември и за 144 път Плевен празнува своето Освобождение!

С тържествен ритуал на централния площад „Възраждане“ Плевен отбеляза 10 декември – Денят на своето Освобождение от турско робство и признателността на гражданите към паметта на хилядите знайни и незнайни воини, загинали в славната Плевенска епопея през 1877 година. На 10 декември преди 144 години се ражда свободата на Плевен!
Началото на тържествения ритуал бе дадено в 11 часа с посрещане на официалните лица и панихида, отслужена от свещеници от храмовете в града. На площада бяха представители на държавната и местна власт – съветници от Общинския съвет в Плевен, кметът Георг Спартански и екипът му, областният управител Марио Тодоров, представители на дипломатически мисии на страни участнички в Руско-турската война, гости от Москва, представители на институции, политически партии, военнослужещи от Плевенския гарнизон, десетки признателни плевенчани и гости на града, деца от плевенски училища.
За историческите събития отпреди 144 години и славната Плевенска епопея говори в словото си кметът Георг Спартански:
„…Днес отново е Десети декември и за 144 път Плевен празнува своето Освобождение! Датата е празник за нас – плевенчани! Тук, преди 144 години, и на Шипка в две грандиозни по своето величие епопеи, се реши съдбата не просто на Руско-турската война, а на България! Оттук – от България, от Плевен, от Шипка, започва Европа! Тази епопея даде нов път на българския род и на българското племе. Появиха се отново на политическата карта след 500 година забвение. Тази свобода не ни беше даром. За нея с кръвта и живота си платиха хиляди достойни синове!…Нека да не забравяме, че хиляди се биха и загинаха, за да ни има нас! Да помним техния подвиг и нека не оставяме дребните политически страсти и тънките конюнктурни сметки да помрачават радостта ни от празника и нашата признателност…“
В знак на признателност пред паметта на героите, дали живота си за свободна България, бяха поднесени венци и цветя пред мавзолея „Св. Георги Победоносец“. Запазена бе и минута мълчание.

По повод годишнината, вечерта от 18 до 21 часа ще бъде осветен с цветовете на българския трибагреник символът на града – Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”.
Обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската освободителна война 1877-1878. Петмесечни тежки сражения, три кръвопролитни щурма и мъчителна обсада предхождат победното „Плевен падна!”. Историците определят битката за Плевен като най-важната военна операция, която до голяма степен решава и хода на войната.

Подобни новини

Back to top button