Водещи новиниИзкуство

Известни са тазгодишните носители на литературната награда „Александър Муратов“

В четвъртък, 9 декември 2021 година, в Плевен бяха обявени носителите на годишната литературна награда „Александър Муратов“, съобщава БТА.
Церемонията по награждаването се проведе в Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“. Организатори на културното събитие са Община Плевен и Сдружение „Дружество на писателите“.
Литературната награда „Александър Муратов“ се връчва на плевенски автори за издадени от тях книги през предходната година.
Жури с председател Татяна Духлинска присъди наградата за цялостно творчество да получи посмъртно Димитър Цанов.
В раздел „Поезия“ призът бе връчен на Здравка Шейретова за книгата й „Ден за обичане“, за „Проза“ отличието получи Иглика Нинова за сборника й с разкази „Новите дрехи на Пепеляшка“. За своите две, издадени през 2020 година, книги „Вълшебният чадър“ и „Изворче на доброто“ наградата за детска литература получи Витка Витанова. За мемоарна литература бе отличена Гергина Давидова, а за литературна критика наградата бе връчена на Лалка Павлова за „Белези от огъня“, том първи.
Литературната вечер бе посветена и на представяне на новия брой на литературния алманах „Мизия“. Той показва творчеството на автори, които живеят в Плевен, както и на родени и израснали в града, които в момента творят в други градове на страната. Техните творби и литературна история са представени в рубриките „Поезия“, „Проза“, „Литературна критика“, „Юбилеи“, „Памет“, „Културни институти“. Изданието е годишен сборник, но заради пандемията този път обхваща период от две години – 2020-а и 2021-ва.
Празничната атмосфера бе допълнена от изпълнения на детския хор „Звъника“ с художествен ръководител Ваня Делийска.
Снимка: Общински медиен център

Подобни новини

Back to top button