Общинска и държавна администрацияПравоСтраната

Мъж от Габрово заведе иск за 1 милиард лева срещу НАП за нанесени вреди на здравето му

Иск за 1 милиард лева срещу Националната агенция за приходите е внесен в Административния съд в Габрово от местно физическо лице, съобщи Националното радио. Искът за обезщетение е на основание Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Почти цялата претендирана сума е за нанесени вреди на здравето му, вследствие на стреса от многобройни данъчни проверки.
Мартин Стефанов е управлявал фирми за международна търговия със зърно. От 2016-а година до края на 2019-а, когато е диагностициран с тежко сърдечно заболяване, е реализирал годишни обороти от около 2 милиона лева.
Основанието му за предявения иск от 1 милиард лева срещу Националната агенция за приходите, обяснява адвокат Десислава Колева:
„Вследствие на продължителни неоснователни проверки от НАП, които са продължили около 3 години се е влошило неговото здравословно състояние до такава степен, че има опасност за живота му“.
НАП е извършила десетки проверки на фирмите на Мартин Стефанов. Съставила му е 18 акта и наказателни постановления. След съдебно оспорване 16 от тях са отменени като незаконосъобразни.
В момента Стефанов е в Германия, където провежда медицински изследвания. Ищецът посочва, че средствата, нужни за лечението му, са твърде много, а адвокатът му за пръв път представлява клиент с иск за толкова голяма сума.
„Самият той е наясно, че сумата е стряскащо голяма, но човешкото здраве няма цена. В крайна сметка, съдът е този, който ще определи дали има основание да я получи и дали да я получи в този размер“ обяснява адвокат Десислава Колева.

Подобни новини

Back to top button