КлиматСтраната

Дъжд, сняг и студено ще бъде времето както в почивните дни, така и през следващата седмица

В събота и в неделя в централните райони на Южна България количествата валежи ще са значителни - между 35 и 65 мм, оранжев код за валежи и вятър в областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково

В събота, 11 декември 2021 година, започналите от югозапад валежи постепенно ще обхванат цялата страна, прогнозират синоптиците. Атмосферното налягане ще се понижи още и ще е значително по-ниско от средното за месеца.
В централните райони на Южна България количествата ще са значителни – между 35 и 65 мм. Вятърът от юг-югоизток отново ще се усили, ще е умерен до силен и поривист. Температурите ще са в широки граници, от 3°- 4° в Северозападна България до около 15° в Източна България. През нощта срещу неделя валежите ще продължат.
В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд, над 1700 метра – от сняг. В Рило-Родопския масив количествата ще са значителни и ще се образува нова снежна покривка. Ще духа силен и бурен вятър от южната четвърт и по проходите ще има условия за преспи и навявания. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 5°, на 2000 метра 0°.
Сутринта по Черноморието облачността ще е разкъсана, но още преди обяд от югозапад ще се увеличи и до вечерта ще завали дъжд. Ще духа умерен и силен вятър от юг-югоизток. Максимални температура на въздуха: 12°-16°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.
През нощта срещу неделя валежите ще продължат, значителни по количество ще са в Северозападна и на места в Южна България. В неделя още сутринта с ориентиране на вятъра от северозапад и с усилването му ще започне да нахлува студен въздух.
В Западния Предбалкан и котловинните полета в Западна България дъждът ще премине в сняг, но валежите ще отслабнат и в много райони ще спрат. В Източна България с юг-югоизточен вятър през по-голямата част от деня ще остане топло за първата половина от декември; до вечерта и там вятърът ще се обърне от запад-северозапад.
През новата седмица температурите навсякъде ще се понижат, минималните ще са между минус 5° и 0°, максималните – между 0° и 5°, по морския бряг с 2-3 градуса по-високи. През повечето дни времето ще се задържи предимно облачно. По-съществени ще са валежите във вторник в Централна и Източна България, предимно от сняг и в петък, когато отново на много места ще вали, предимно сняг. В сряда и четвъртък валежите ще са слаби и само на отделни места в страната, през втория ден и дневните температури ще са с 1-2 градуса по-високи. Вятърът ще е предимно от запад-северозапад, слаб до умерен.

Подобни новини

Back to top button