ОбществоУслуги

Автобусният парк в Плевен се увеличи с нови 14 електробуса

Както вече информирахме, нови 14 електробуса предстои да станат част от градския транспорт на Плевен. Машините бяха представени официално в четвъртък, 16 декември 2021 година, на церемония в Тролейбусното депо в жк „Дружба“ – ул. „Ал. Малинов“ №53. Електробусите и зарядните станции за тях бяха доставени предсрочно по проект „Утвърждаване на екологосъобразния обществен транспорт в Плевен”, процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух, по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020”. Проектът се реализира от Община Плевен в партньорство с общинското дружество „Тролейбусен транспорт”.
На официалната церемония по доставката на 14-те нови електрически автобуса присъстваха кметът Георг Спартански и представители на общинското ръководство, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, Мирослав Илиев – ръководител на проекта и екипа, работил по реализацията му, инж. Ангел Несторов – управител на общинското дружество „Тролейбусен транспорт”, представител на фирмата изпълнител в лицето на Антон Дончев – международен директор на „Българска автомобилна индустрия“, експерти от общинска администрация, медии. Церемонията започна с водосвет, отслужен от отец Антон Търнев от плевенския храм „Св. Николай“.


„Успешното изпълнение на този проект е резултат от обединените усилия на всички участници в него“, посочи Георг Спартански. Той отбеляза, че електробусите са закупени с европейски средства, така както на два пъти в Плевен бяха доставени и 54 нови тролейбуса и влекачи за тях, изградено бе тролейбусно депо и подменена контактната мрежа. По този начин Плевен на практика вече разполага с близо 70 нови машини и общинската фирма „Тролейбусен транспорт“ е със 100 процента подменен машинен парк. Новите електробуси са напълно климатизирани, разполагат с 32 седящи и 27 правостоящи места, с обособена зона за майки с колички и трудноподвижни хора. Достъпът до тях е улеснен от механична рампа и система за накланяне. Зареждането на батериите, чиято гаранция от производителя е 8 години, ще става през нощта, като едно зареждане ще гарантира две работни смени, или около 300 км пробег. В момента върви монтаж на зарядните станции за електробусите – 6 на новото тролейбусно депо, а останалите – на терена на старото.
Символично лентата за финализиране доставката на електробусите в Плевен прерязаха инж. Ангел Несторов и ръководителят на проекта Мирослав Илиев. След решение на Общинския съвет електробусите ще обслужват както съществуващи, така и нови линии в областния център.

Подобни новини

Back to top button