БизнесОбщинска и държавна администрацияСтраната

Все по-предпочитано става онлайн плащането на данъци и осигурителни вноски

Близо 310 млн. лева са платени през виртуалния ПОС на НАП. Услугата пести пари и време, и е особено удачна в пандемичната обстановка

Онлайн плащането на данъци и осигурителни вноски е все по-предпочитано. От началото на година до сега през т.нар. виртуален ПОС (е-услугата на НАП за плащане с карти) без такси са платени близо 310 млн. лева, а от създаването на услугата през 2019 г. до сега са извършени повече от 1,7 милиона транзакции за над 710 милиона лева.
Електронната услуга „Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане“ е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) в портала за електронни услуги на НАП. От приходната агенция уточняват, че за плащането чрез виртуалния ПОС терминал на НАП не се дължат такси и то се отразява в данъчно-осигурителната сметка на клиента веднага, без обичайното забавяне при банков превод.
„В условията на извънредна епидемична обстановка, все повече потребители предпочитат да платят онлайн. Плащанията през електронната услуга на НАП са без такса и освен пари, се спестява и време. Препоръчваме използването на Портала за електронни услуги както за деклариране и плащане на задълженията, така и за заявяване и получаване на документи, за да се избягва струпването на хора в офисите на приходната агенция“, каза Боряна Георгиева, директор на дирекция „Обслужване“ в НАП.

Подобни новини

Back to top button