БизнесОбществоПолитикаСтраната

Електронен запис в НАП заменя трудовата книжка

Има консенсус хартиената трудова книжка да се замени с единен електронен трудов запис и да е част от регистъра на заетостта към Национална агенция за приходите (НАП).

Това заяви за БТА депутатът Божидар Божанов от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“, вносител на предложението за изменения в Кодекса на труда (КТ). Централизирайки тази информация, всъщност постигаме повече гаранция за правата на работниците и служителите, коментира той.

Идеята се приветства и от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Българската стопанска камара, казаха вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов и заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Мария Минчева.

Първата стъпка към промяната бе направена в края на май, когато депутатите от 49-ото Народно събрание гласуваха на първо четене законопроекта. Очаква се окончателното му приемане да бъде през есенната парламентарна сесия, тъй като времето преди лятната почивка не стигна, за да мине на второ четене във водещата Комисия по труда, социалната и демографската политика. Текстовете са били обсъдени детайлно с работната група.

Първата стъпка към промяната бе направена в края на май, когато депутатите от 49-ото Народно събрание гласуваха на първо четене законопроекта. Очаква се окончателното му приемане да бъде през есенната парламентарна сесия, тъй като времето преди лятната почивка не стигна, за да мине на второ четене във водещата Комисия по труда, социалната и демографската политика. Текстовете са били обсъдени детайлно с работната група.

България е една от последните държави, в които има трудова книжка, подчерта Божанов, според когото най-накрая е дошло времето и се е възприела идеята, за нейното отпадане.

По думите му един от аргументите да се предприеме подобна стъпка е загубата на този хартиен документ, което създава проблеми при пенсиониране.

Трудовата книжка ще се ползва за доказване на стажа преди 1997 г., защото данните от този период ги няма никъде другаде, посочи Божанов.

Отдавна смятаме, че всичко, което може, трябва да се дигитализира. От 2014 г. се опитваме да бъде въведено електронизиране в отношенията между работодателя и работника, каза Минчева. Всичко ще може да се проверява онлайн, подчерта тя. Минчева приветства ангажимента на Божанов, първо като министър на електронно управление в кабинета „Петков“ и сега като народен представител, да защитава тази идея. Зам.-председателят на БСК смята, че ползите от промените са категорични.

Според становище на камарата, публикувано през май т.г., една от положителните страни е, че се минимизират негативните при загуба и унищожаване на трудовата книжка или липса на печати и подписи. Отпадането на необходимостта от връчването на уведомление относно сключения трудов договор съгласно чл. 62, ал. 5 от Кодекса на труда е друга положителна страна на законопроекта според работодателската организация. Отпада и издаването на удостоверение за осигурителен доход и заявление за осигурителен (трудов) стаж, т. нар. УП2 и УП3.

Досега се обхващаха само работниците и служителите, служебните книжки не се подаваха като данни в НАП, а информацията вече ще се консолидира и за работниците, и за държавните служители, отбеляза още Минчева.

Ако трудовата книжка не е коректно попълнена, това създава трудност при административното обработване. Това изключително много затруднява както работодателите, така и администрацията в лицето на Националния осигурителен институт при изчисление на пенсиите, коментира Тодор Капитанов.

За синдикатите беше важно да няма ограничаване на трудовите права на хората с въвеждането на предложението промени, каза той и също изрази мнение, че това е стъпка към дигитализация. Ще облекчи работниците и работодателите при попълване или проверка на данни относно трудовия и осигурителния стаж, посочи вицепрезидентът на КНСБ.

Икономическият и социален съвет приветства всичко, което е свързано с дигитализацията на документите, защото това отговаря на целите за устойчиво развитие, а и улеснява хората, каза председателят на съвета Зорница Русинова. Това дава по-голяма прозрачност и служи за превенция на злоупотреби, подчерта тя и напомни за другата промяна – отпадането на синия талон към шофьорската книжка.

Промяната се очаква през 2026 г.

В доклада на Комисията по труда, социалната и демографската политика за второто четене на законопроекта се отбелязва, че „единният електронен трудов запис е електронен документ, който представлява съвкупност от електронни документи и е официален източник на данни и обстоятелства, свързани с трудовата дейност на работника или служителя и е официален удостоверителен документ за тези данни и обстоятелства“. Предвижда се всеки работник или служител да има право на достъп до единния си електронен трудов запис. Родителите и настойниците имат достъп до съответния единен трудов запис до навършване на 18 години на непълнолетен работник или служител.

Заложен е срок до 1 септември 2026 г., в който работодателите, съответно органите по назначаване, изпращат на НАП електронни копия на всички трудови и служебни книжки на всички работници и служители, чиито трудови и служебни книжки не са въведени в регистъра на заетостта.

www.pariteni.bg/

Подобни новини

Back to top button