COVID-19Водещи новиниЗдравеСтраната

Първа вероятна стъпка срещу Омикрон – да се премине към онлайн обучение

България е договорила и предстои да внесе 50 000 опаковки от разработените за борба с COVID лекарства от Pfizer и от Merck

Заместник здравният министър Георги Йорданов обяви в петък, че една от първите стъпки на властите заради надигащата се вълна от мутацията Омикрон на коронавируса вероятно ще бъде преминаването към онлайн обучение.
„С най-голямо внимание следим това, което става в училищата и очакваме след 2-3 дни да видим какво става след приключване на ваканцията. Децата разнасят вируса и заразяват родителите си и оттам се увеличава заболеваемостта. Така че една от първите стъпки, за съжаление, е да преминем към онлайн обучение“, каза Йорданов.
Сега към тази стъпка се пристъпва при заболеваемост около 500-600 заразени на 100 000 души. Зам.-министърът обясни, че заради по-лекото протичане на Омикрон тези стойности вероятно ще бъдат малко завишени.
По думите му страната ни е в подножието на пика на новата Covid вълна. „Общите проучвания показват, че Омикрон протича по-леко. Това означава, че повечето болни ще се лекуват в домашни условия. В тази връзка предвиждаме да увеличим броя на Covid зоните”, каза Йорданов.
Той съобщи, че България е договорила и е готова да внесе новите две специално разработени за борба с коронавирус лекарства. Единият препарат е разработен от Pfizer, другият от Merck. От двата препарата ще получим общо 50 000 опаковки.

Подобни новини

Back to top button