АрмияОбразованиеОбщество

В СУ „Иван Вазов“ откриха изложба на военния фотограф Вяра Йовева

В най-голямото училище в област Плевен – СУ „Иван Вазов“, беше открита изложбата „Българската армия – дълг, чест и достойнство“ на първата жена фотограф на Министерство на отбраната Вяра Йовева. Експозицията от 20 уникални снимки ще бъде постояннна и се организира със съдействието на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ и Министерството на отбраната. Това е първата изложба на българската армия в родно училище.

Събитието бе уважено от редица представители на българската армия, сред които бригаден генерал Юлиян Радойски и полковник доц. д-р инж. Асен Маринов от ВВВУ „Георги Бенковски“, полковник Стоян Георгакиев, полковник Иван Йовков и лейтентант Мадлен Пенева от НВУ „Васил Левски“, капитан I ранг Вълчо Атанасов и капитан II ранг Николай Данаилов – командир на научноизследователски кораб “Св. Св. Кирил и Методий” от Висшето военноморско училище „Никола Й.Вапцаров“, полковник Иван Иванов – началник на Военно окръжие – Плевен, Илиян Христов – председател на Дружество „Военноинвалид“ – Плевен. На откриването присъстваха също ученици и учители.
Директорът на СУ „Иван Вазов“ – Плевен Димитър Митев приветства гостите с топли думи, след което всеки един от тях имаше възможност да сподели личните си впечатления от работата на Вяра Йовева. Всички те се обединиха около мнението, че българската армия има нужда от своето представяне пред обществото и това да се фотодокументират моментите от живота на военнослужещите е един добър подход.
Военни учения, церемонии, ритуали и част от лицата армията са показани през обектива на смелата фотографка Вяра Йовева. Тя е уловила с обектива си много емоции в иначе суровия армейски свят и това впечатли както официалните гости, така и учениците.
Вяра Йовева е награждавана многократно за заслуги от министъра на отбраната и началника на отбраната. Носител е на редица награди и отличия за фотография, които оценяват и подчертават таланта ѝ на наблюдател с остър поглед и брилянтен „реализатор“ на ситуации и обекти от военното ежедневие, които се превръщат в истински образци на военно –фотографското изкуство у нас. Интересите ѝ са в областта на фотодокументалистиката, репортажната, портретната и художествената фотография.
По време на визитата си в СУ „Иван Вазов“ представителите на ВВВУ, НВУ И ВВМУ имаха възможност да проведат среща с дванайсетокласници от плевенското училище, за да им разкажат повече за работата и дейностите на висшите учебните заведения, които представляват. Mомчетата и момичетата слушаха с интерес за предизвикателствата пред военното образование и някои от тях споделиха, че след завършването на средното си образование с радост биха се насочили към  висшите военни училища.

Подобни новини

Back to top button