Водещи новиниПлевен и страната

От 14 на 10 дни се съкращава изолацията за заразените и от 10 на 7 – за контактните

При бустерна доза и отрицателен PCR - без карантина след третия ден

От вторник, 11 януари 2022 година, лицата с потвърден COVID-19 подлежат на задължителна изолация за период от 10 дни. Срокът започва да тече от датата на лабораторното изследване, с което е установен положителен резултат от тест за коронавирус. Досега карантината бе 14 дни.
Всички близки контактни на доказан случай на коронавирусна инфекция подлежат на 7-дневна карантина, считано от датата на последния им контакт с потвърдения случай. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес.
Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение че то има поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина срещу COVID-19. Условието е лицето да предостави по електронна поща отрицателен резултат от проведено PCR изследване след 72 часа от датата на поставяне под карантина. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа.
Със същата заповед се отменя условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение.
Издадените към момента на влизане в сила на заповедта предписания за изолация и карантина се преустановяват след изтичане на посочения в тях срок.

Подобни новини

Back to top button