СтранатаУслуги

При технически преглед ще проверяват Гражданска отговорност по електронен път

Ще отпадне необходимостта водачите на автомобили да предоставят на хартия задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ при извършване на годишен технически преглед на колата, съобщават от Гаранционния фонд (ГФ).
Промяната е в резултат на установената връзка за обмен на данни между системите на Гаранционния фонд и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Тя дава възможност наличието и валидността на задължителната застраховка да се проверява по електронен път в пунктовете за годишен технически преглед.
„Целта ни е да улесним водачите и да намалим ненужната административна тежест“, заявява председателят на Управителния съвет (УС) на Гаранционния фонд Максим Колев. Той твърди че предоставянето на удобни за гражданите дигитални решения е сред водещите стратегически приоритети на ГФ.
Това е вторият хартиен документ, който не се изисква вече при технически преглед. По-рано отпадна представянето на квитанция за платен в общината данък на колата, заменено също от електронна справка.

Подобни новини

Back to top button