ЗдравеОбщество

Уникална за България кардио процедура извърши екип в болница „Сърце и мозък“

Мултидисциплинарен екип от клиниките по кардиология и съдова хирургия на високотехнологичната „Сърце и мозък“, Плевен извърши уникална за страната процедура за поставяне на ресинхронизиращ кардиостимулатор на пациент, при когото оперативният достъп по класически път е невъзможен. Системата е имплантирана през лява феморална вена (на крака) вместо през вените на гръдния кош, както е при стандартната процедура. Методът е прилаган само няколко пъти в световен мащаб и никога досега в България, съобщи кардиологът д-р Николай Петров (на снимката).

Процедурата е извършена на 65-годишен пациент с белодробен карцином, притискащ вените на гръдния кош до невъзможност за имплантация на устройството. Мъжът е постъпил в клиниката по кардиология с екстремно бавна сърдечна дейност и силно намалена помпена функция на лявата сърдечна камера.

„С оглед липсата на стандартен медицински подход за справяне с бавната сърдечна дейност на пациента преценихме, че работещото решение е да имплантираме кардиостимулатор. Възможните опции за това бяха две – чрез иновативна процедура, при която имплантацията да бъде извършена през бедрената вена, и втората – чрез сърдечна операция, при която електродите да бъдат имплантирани върху сърцето. Поради тежкото общо състояние на пациента и неговите съпътстващи заболявания преценихме, че обща упойка и сърдечна операция биха били високорискови.“, обясни детайли по случая д-р Петров.

Д-р Николай Петров и д-р Георги Войнов успяват да имплантират ресинхронизиращ кардиостимулатор чрез въвеждане на трите електрода през лявата бедрена вена на пациента. Предизвикателство в процедурата е използването и на консумативи и устройства, проектирани и пригодени за имплантиране по класически метод – през вените на гръдния кош. Сложната интервенция е продължила близо два часа.

„Това, че в България никой няма опит с такава процедура, не попречи на екипа ни да вземе единственото правилно решение в този случай. Смея да твърдя, че в „Сърце и мозък“, Плевен имаме и знанията, и опита, и възможностите на високите технологии, за да прилагаме иновативни процедури и операции, които са с най-добър ефект и с най-малък риск за пациентите“, категоричен е д-р Петров.

Подобни новини

Back to top button