Водещи новиниПлевен и странатаПолитика

COVID мерките вече ще зависят от заетостта на интензивните легла

С карта на критичните зони ще се предупреждава дни по-рано за мерките, които предстоят. Затваряне на бизнеси и заведения ще има по области при 80% натоварване на наличните легла, които вече са 1268 в страната

Министерският съвет одобри нов план за управление на COVID-кризата, при който управлението на всички мерки ще зависи от заетостта на наличните интензивни легла. Новият модел представи премиерът Кирил Петков заедно с министъра на здравеопазването Асена Сербезова и министърът на образованието и науката Николай Денков. Според Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 България се разделя на шест района, в които информацията за COVID-19 ще бъде събирана и обобщавана.
Картата с шестте района ще бъде представяна на населението всеки ден, но не само да покаже докъде сме стигнали, а ще има и прогноза за това какво се очаква през следващите пет дни, обясни Петков.
Общата заболеваемост на 100 000 души население вече няма да бъде основен критерий за въвеждане или отмяна на ограничения. Причината за тази промяна е в „поведението“ на новия вариант на коронавируса, наблюдавано в други държави – „Омикрон“ е много по-заразен, но има индикации, че протича по-леко и преминава по-бързо от „Делта“. Очаква се по-малко инфектирани да имат нужда от болнично лечение и продължителността на хоспитализацията да бъде по-кратка.
Планът съдържа четири етапа:

При първия етап, при 50% заетост на интензивните легла в болниците, няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, „зелен сертификат“ и тестване в училище.

Към втория етап ще се премине при 60% запълнени интензивни легла в болниците. Такава е ситуацията в много от областите в страната към момента. Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

При 70% заети интензивни болнични легла се преминава към третия етап от въвеждане на противоепидемични мерки. При него публичните обекти ще работят с до 50% от своя капацитет заедно с изискването за „зелен сертификат“. Заведенията работят до 22 часа. В училищата се въвежда ротация за класовете от V и XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Почти пълно затваряне на обществения живот се очаква при четвъртия етап на пандемичната обстановка, когато 80% от интензивните легла в лечебните заведения са запълнени. Тогава ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата преминават към обучение от разстояние в електронна среда. Детските градини ще останат отворени.

Министър-председателят обърна внимание, че продължават да действат обявените от правителството мерки в подкрепа на бизнеса и хората: „60 на 40”; „Патронажна грижа+”; „Запази ме”; Оперативна програма за храни или основно материално подпомагане; Фонд на фондовете – Програма „Възстановяване”; през ББР – програма „Възстановяване” и Програма „Подкрепа на туризма”; 9% ДДС за фирмите в туризма и ресторантьорския бизнес; допълнителни насърчителни схеми в сферата на туризма. Наред със съществуващите, правителството предвижда нова мярка за подкрепа, предназначена за засегнатите от пълното затваряне предприятия в етап четири: „В тази мярка ще има възможност за 20 процента безвъзмездна финансова помощ от средните нетни приходи за цялата 2021 г., в размер до 100 хиляди лева“, обясни Кирил Петков.
В Националния оперативен план за справяне с COVID-19 се предвижда срок от 3-5 дни преди да се наложат нови мерки, уточни министърът на здравеопазването Асена Сербезова.
При предприемане на мерки трябва да се проследи ефектът им върху всички сфери на живот. Мерките трябва да се налагат по начин, по който да бъдат предварително обяснявани, и секторите да имат възможност да се подготвят за тях. В плана сме отчели характеристиките на варианта „Омикрон“ – очаква се, че ще има голямо натоварване на здравната система, каза Сербезова.
Максималният брой интензивни легла, които могат да бъдат разкрити при съществуващите досега възможности на здравната система, е 1268, както и 62 за деца. До сряда, 12 януари 2022 година, заетите легла за лечение на неусложнени случаи са били 4460, а за интензивно лечение са били заети 584, посочи Сербезова. Към същата дата свободните легла за неусложнени случаи са били 3375, а свободните интензивни легла – 332.
В плана се предвижда промяна на подхода за информираност на обществото, на популяризирането на ползата от ваксинацията и за стимулирането на ваксинационния процес. Наследили сме недоверие от страна на обществото към ваксините, към зеления сертификат, отбеляза здравният министър.
Предвижда се мащабна информационна кампания за ползата от ваксинацията, създаване на информационен център за всички въпроси, свързани с ваксините.
Когато данните изискват преминаване към III или IV етап за дадена област, но в областта има достатъчно свободни болнични легла за деца и заболеваемостта в определена община е наполовина по-ниска от средната за областта, то след съгласуване с Министерството на здравеопазването за училищата от тази община могат да се прилагат мерките от по-либералния противоепидемичен режим – съответно за II или за III етап, обясни министърът на образованието Николай Денков. Той каза, че при оценката на риска в образователната система, освен броят заети интензивни легла в болниците, ще се вземат предвид също процентът на учениците, отсъстващи поради заболяване, делът на отсъстващите преподаватели и непедагогически специалисти, седмичната заболеваемост при децата, както и при между 30 и 40-годишните възрастни.

Подобни новини

Back to top button