Водещи новиниОбразованиеСтраната

9 дни междусрочна ваканция за учениците ще предложат от МОН

На брифинг в просветното министерство, проведен във вторник, 18 януари 2022 година, акад. Николай Денков обяви, че предстои да предложи девет дни междусрочна ваканция за учениците – от 31 януари до 4 февруари – вместо планирания по график един ден (1 февруари). Причината е нуждата от почивка за учениците и учителите след изтощителното преминаване от дистанционно в присъствено обучение.
„Най-добрият вариант е в седмицата след края на учебния срок (31 ян. – 4 февр. – бел. ред.) да бъдат обявени неучебни дни и така да се получат общо 9 дни, неучебни. Тези решения е редно да се обсъждат на Отраслов съвет, който е насрочен за 13 часа в петък. Това е предложението, с което аз ще вляза в него“, обясни Денков. Преди това от Съюза на работодателите в системата на народната просвета предложиха почивката да е от 28 януари до 2 февруари, а от синдикат Образование към КТ „Подкрепа“ – да е от 31 януари до 4 февруари.
Министърът заяви, че решението ще бъде взето на база на реалната ситуация в страната. По думите му към момента няма изключително високи стойности на заболели ученици и учители средно за страната. Карантинираните учители са 3.6%, непедагогическият персонал – 2.3%, а изолираните ученици – 2.58 на сто. „Имаме разнообразие в различните региони, като разликите понякога са 5-8 пъти. Няма никаква причина на национално ниво да затваряме каквото и да било в момента, нито да променяме локалния подход и да допускаме грешката от миналата година да бъдат затваряни училища с нито един болен учител или ученик“. Думите му бяха в отговор на заявеното от шефа на Синдиката на българските учители Янка Такева. По-рано през деня тя заяви пред БНТ, че учителите са „капнали“ (по думите й по 50% от колективите са болни или под карантина) и настоя гимназиалният курс да премине към онлайн обучение.

Подобни новини

Back to top button