COVID-19Образование

В Плевен ситуацията със заетите легла в лечебните заведения е спокойна

Предстои да се разгледа възможността за снабдяване на педагогическия и непедагогически персонал с тестове срещу COVID 19 в детските градини

На проведено в четвъртък, 20 януари 2022 година, заседание на областен кризисен щаб за борба с COVID 19 директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Плевен д-р Илиян Минчев представи актуалната информация за Covid-19 до момента. Той заяви, че заболеваемостта в Плевен и областта е овладяна до конкретни норми, както и че е овладяна ситуацията със заетите легла в лечебните заведения. В момента има разкрити 278 легла, 21 от тях за интензивни грижи. По данни на РЗИ от началото на пандемията, живота си са загубили 1523-ма, преболедували са официално над 20 хиляди души, а в момента под карантина са почти 3000 в Плевен и областта. 60% от медицинските работници в областта са ваксинирани, като много малък брой от тях в момента са под карантина или със заболяване от Covid-19.
Областният управител на област Плевен Иван Янчев предложи да бъдат поканени представители на областите Плевен, Видин, Монтана, Ловеч, Враца, формиращи северозападния клъстер, съставен съгласно решение №9 на Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Целта е координация и взаимодействие между областите, а Плевен, като регионален център на здравеопазването в целия северозападен регион, да бъде домакин на срещата.
Иван Янчев предложи също да бъде изисквана от всички общини на територията на област Плевен, ежеседмична или ежедневна справка за извършените проверки относно спазването на противоепидемични мерки.
Областният управител коментира възможен вариант за снабдяване на педагогически и непедагогически персонал с тестове срещу Covid-19 в детските градини. Началникът на Регионалното управление на образованието в Плевен Албена Тотева предложи да бъде организирана среща с всички кметове на общини в областта и да бъде обсъдено дали е възможно подобно обезпечаване в детските градини в област Плевен.

Подобни новини

Back to top button