Водещи новиниОбразование

Официално – с пет неучебни дни междусрочната ваканция е от 31 януари до 4 февруари включително

В петък, 21 януари 2022 година, от Министерството на образованието и науката (МОН) е взето официално решение за удължаване на междусрочната ваканция за всички ученици след заседание на Отраслов съвет. Ваканцията по план трябваше да е само на 1 февруари, но съгласно решението, занятия няма да се провеждат от 31 януари до 4 февруари 2022 година включително. Така неучебните дни между първия и втория срок ще са пет и заедно със съботите и неделите преди и след работната седмица учениците няма да влизат в училищата общо 9 календарни дни.
Важна подробност е, че неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година. От МОН обясняват, че пропуснатият материал ще бъде преструктуриран и наваксан в редовните часове през втория учебен срок. Що се отнася до олимпиадите, в случай че няма забрана от здравните власти те ще се провеждат по график, дори ако датите им съвпадат с неучебен ден.
Министърът на образованието акад. Николай Денков посъветва учителите да използват неучебните дни за почивка. Той ще препоръча на директорите на училища да осигурят възможност на всички преподаватели да ползват платен отпуск за последния ден от месец януари и за дните от 2 до 4 февруари т.г. включително. „По този начин и учениците, и учителите ще могат да се възстановят от стреса и умората, свързани с изпитванията и оформянето на срочните оценки. В същото време ще се даде възможност за облекчаване на здравната система, тъй като около първата седмица на февруари се очакват върхови стойности на заразени с COVID-19“, заяви Денков.

Подобни новини

Back to top button