ЗдравеСемейство

През 2021 година в Победа са родени четири деца, чиито семейства живеят постоянно в селото

На 21 януари 2022 година в Народно читалище „Зора-1990 г.” в Победа беше почетен Денят на родилната помощ, информира секретарят на читалището Димитринка Гетова. Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. С обредността се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Ражданията в днешни дни се извършват в клиники и Бабинден, свързан с много смях и веселие, губи доста от класическите си обредни обичаи, но за сметка на това се празнува от акушери и гинеколози, както и от по-възрастните жени.
По традиция , Читалището в Победа всяка година организира тържество за младите майки. Тази година празникът е организиран съвместно с Кметство село Победа при спазване на всички противоепидемични мерки. Специални гости на празника бяха майките със своите бебета, родени през изминалата 2021 година. Двата екипа са радостни, че през предходната година са родени 4 деца, чиито семейства живеят постоянно в селото.

По стар народен обичай домакините от Читалището и Кметството посрещнаха майките с пита и мед. По традиция майките получиха цветя, поздравителни картички и символични подаръци, в знак на благодарност, че са дарили един нов живот. За бебетата бяха изработени персонални сладкиши. Празнични стихчета поднесоха братче и сестриче на бебетата. Цветя и поздравителен адрес бе връчен и на местната медицинска сестра, за нейната дългогодишна всеотдайност и безрезервна отдаденост към професията. Майките благодариха за днешния специален ден, който ще остане скъп спомен.

Подобни новини

Back to top button