Водещи новиниЕвропа

(обновена) От 1 февруари стават невалидни за пътуване в ЕС COVID сертификатите за ваксинация на 93 хил. българи граждани

Доц. Ангел Кунчев: Девет месеца валидност на цифровите удостоверения за ваксинация има само за пътуване в чужбина, сроковете на зеления сертификат у нас не се променят

От Министерството на здравеопазването (МЗ) обръщат внимание, че европейските цифрови COVID сертификати за ваксинация на 93 хил. граждани, чийто ваксинационен курс към 1 февруари е завършен преди повече от 270 дни, няма да бъдат валидни за пътуване в ЕС. Причината е, че от 1 февруари 2022 г. всички издадени цифрови COVID сертификати на ЕС, доказващи завършен ваксинационен курс, ще бъдат със срок на валидност 270 дни от датата на последната поставена доза. Тези нови правила са посочени в делегиран регламент (ЕС) 2021/2288 на Европейската комисията и важат за всички държави членки. Посоченото изискване се прилага само при пътуване на територията на ЕС. Важно е да се знае обаче, че сертификатите за поставена бустерна доза не са ограничени от ЕК със срок на валидност!
Справка към 24 януари 2022 година в Регистъра за ваксинация показва, че на 1 февруари със завършена ваксинация преди повече от 270 дни ще бъдат 93 хил. граждани, ваксинирани в България.
От МЗ обръщат внимание, че лицата, чиито цифрови COVID сертификати за завършен ваксинационен курс към 1 февруари са невалидни (т.е. изминали са 270 дни от датата на поставяне на последната доза и не е приложена бустерна доза) могат да си поставят допълнителна (бустерна) доза по всяко време, за което ще получат сертификат за ваксинация, неограничен със срок на валидност.
За момента не се предвижда промяна в сроковете на валидност на сертификатите в страната, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Така той коментира новината, че от 1 февруари 2022 г. всички издадени цифрови COVID сертификати на ЕС, доказващи завършен ваксинационен курс, ще бъдат със срок на валидност 270 дни от датата на последната поставена доза.
Това, което е договорено на международно ниво – да бъде скъсен периодът на 9 месеца важи само при пътуване и преминаване през границите. То по никакъв начин не касае сроковете за България – те не се променят към момента, подчерта здравният инспектор.
Ако хората с изтекъл сертификат, си направят бустерна доза, им се издава нов документ, с който могат да пътуват. За момента сертификатът за бустер е безсрочен, допълни доц. Кунчев.

Подобни новини

Back to top button