Водещи новиниОбществоПолитикаУслуги

(обновена) Цена от 1.40 лв. за билет искат от „Тролейбусен транспорт“, какво мислят плевенчани

На заседанието си този четвъртък плевенските съветници може би ще обсъждат постъпило предложение от общинското дружество „Тролейбусен транспорт“ ЕООД за увеличение цената на билета за градския транспорт. Управителят на дружеството е изпратил предложението до кмета на Община Плевен, който го е разпределил за разглеждане в комисиите по бюджет и финанси и по стопански въпроси.

То е за повишаване цената на билета от 1 лев на 1.40. С около 40% да поскъпнат и абонаментните карти, предлагат от транспортната фирма.

Очакваната, но все пак неприятна промяна предизвика сериозни коментари сред плевенчани.

В групата „Забелязано в град Плевен” Анелия Цветкова е написала:

„Във връзка с предстоящото гласуване на предложението за увеличаване цените на билетите и картите за градския транспорт и предвид краткия срок, ще си позволя да се обърна тук към господата в комисията по стопанска политика и транспорт, които ще го гласуват и които успях да открия. Моля Ви да вземете предвид, че това увеличение е драстично, на фона на ниските заплати в града ни. Освен това в повечвто областни градове има билети за 10 дни или за определен брой пътувания, а тук може да си купиш или еднократен билет, или карта за месец. Децата втора година учат ту присъствено, ту онлайн, но възможност за половин месец има възможност да се купи само септември. Редно е поне докато трае извънредното положение да има възможност за избор. Отделно картата за 1 месец за ЦГМ има предложение да стане 22 лв., а за 3 м. – 67 лв. (?). Редно е за по-дълъг период да има отстъпка , а не увеличение.

Друго, което ми прави впечатление в тарифите на другите градове – има отстъпки за семейства. В случая в Плевен ще се натовари бюджета точно на бедните семейства, които имат лукса да имат 1,2 или повече деца, но не и да се возят в автомобил. Ако единият родител ползва тролейбусен транспорт и има две деца в ученическа възраст това прави 120 лв. за карти. Дори и да има увеличение на МРЗ, което дори не се предвижда да е от януари, това е голям разход за семейния бюджет. Отделно, че така се стимулира и използването на автомобили, вместо екологично чистият транспорт и се натоварва трафика в града.

В повечето големи градове също така има възможност да използваш билета си в рамките на 45 мин. до 1 час.

Много Ви моля, вземете предвид тези съображения при вземането на решение!

Ще се радвам ако и други се включат с конструктивни предложения.

В коментарите под този пост във Фейсбук се включва и общинският съветник Христо Таслаков: „Радвам се да видя, че има интерес от гражданите към работата на комисията и ОС. За да е по-ползотворна дискусията ни ви прилагам линк към искането за промяна на цените, написано и обосновано от “Тролейбусен транспорт”, така ще можете да имате информация и от двете страни https://obs.pleven.bg/uploads/procurements/predlozhenie-ot-troleybusen-transport-eood-otnosno-uvelichavane-tsenata-na-bileta.pdf. Две допълнения за: сметките, които ще видите са направени преди новите цени на тока. Второ, в момента в Плевен се внедрява нова билетна система, която ще е гъвкава и ще облекчи често пътуващите в нашия транспорт”.

След неговия призив да се запознае с предложението, внесено от шефа на „Тролейбусен транспорт”, инж. Ангел Несторов, г-жа Цветкова пише: „Запознах се с предложението и дори да приемем, че има основание да се иска увеличаване на цените, мисля че трябва да се приеме, че има необходимост от повече възможности за избор на билети – да се купуват електронно например, да има възможноат да се купи билет за 10 пътувания или за половин месец. Също така да се помисли както за пенсионерите, така и за семействата, като се въведе някаква тарифа за родител с едно или две деца. Важно е да се стимулира използването на градския транспорт, а не на автомобилния, но за целта той трябва и да е по-рентабилен.

Друг плевенчанин предлага „Цена 1.20лв.за билет, ако в семейството се ползва повече от една карта 25 процента намаление, при 3 и нагоре 50 процента”.

Сходно е и следващото изказано мнение: „Напълно съм съгласна! Най-вече положението при учениците. Не може само месец септември да се копуват карти за половин месец. Ноември като бяха онлайн, картата отиде на вятъра. И не е само това. Наистина на фона на ниската работна заплата в града не са реални цените на билетите, които искате да пуснете. Не сме в София! Тук е Плевен! Помислете преди да вкарате тези сериозни промени. Още повече,че колкото и рядко вече да ми се налага да използвам градският транспорт, винаги е мизерия. Предните врати на някои тролеи не се отварят. Някои ватмани пушат вътре, чалгата е на макс, първите седалки не могат да се използват от пътниците, за да има къде да седи кондуктора, а това, че тролея е пълен е без значение. Много са проблемите по градската ни мрежа,но това увеличение не е решението!”.

Има и по-смели предложения, като това „картата за ученици да стане безплатна, а за възрастни картата да се вдигне”.

Нямаме информация какво са решили съветниците в комисиите по финанси и бюджет и по стопански въпроси, до които беше изпратено предложението. Дали то ще бъде внесено като допълнителна точка в утрешната сесия или ще остане за месец февруари, как ще протекат дебатите в заседателната зала и какво ще решат съветниците предстои да разберем.

Подобни новини

Back to top button