БизнесУслуги

Агенция „Митници“ отбелязва празника си с небивал ръст на приходите

На 26 януари митническите служители отбелязват Международния ден на митниците. Световната митническа общност празнува в чест на състоялата се на този ден през 1953 г. първа официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество, познат днес като Световна митническа организация (СМО). Днес страните – членки на Световната митническа организация, са 183. България е член на организацията от 1 август 1973 г.
По традиция Международният ден на митниците e под мотото на определена тема, като за 2022 г. тя е „Ускоряване на митническата дигитална трансформация чрез възприемане на култура на данни и изграждане на екосистема от данни”. Тази тема поставя акцент върху призванието на митниците да покажат своето лидерство в ускоряване на дигиталната трансформация по време на процеса на възстановяване от Covid-19 кризата на национално и международно ниво.
„Пандемията от COVID-19 все още не е приключила и гледайки към бъдещето митниците трябва да се справят с предизвикателствата. Митниците могат да дадат нов тласък на дигиталната трансформация, основана на доверие и насърчаване на сътрудничеството между митническите администрации, повишаване на прозрачността и създаване на условия за диалог с гражданското общество“, отбелязва в писмото си за празника генералният секретар на Световната митническа организация.
„Изминалата 2021 г. бе сложна и динамична, но успешна за Агенция „Митници“. Тя постави предизвикателства, но и очерта много нови възможности пред администрацията, бизнеса и обществото. За първи път приходите, администрирани от Агенция „Митници“, преминаха границата от 10,5 млрд. лв. Добрите резултати са доказателство за сериозен потенциал и добре свършена работа, но и са предпоставка за поставяне на още по-високи цели“ – отбелязва директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев в поздравление към служителите на Агенцията.
Поради пандемичната обстановка тържествена церемония по повод Международния ден на митниците се провежда само в присъствието на отличените служители. Традиционните сертификати за заслуги от името на генералния секретар на Световната митническа организация Кунио Микурия ще бъдат връчени на 19 митнически служители, както и на Дирекция „Ръководство на Корабния Трафик – Черно Море“ в Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.
С 34 индивидуални и групови награди на Агенция „Митници“- грамота, сребърен и златен почетен знак и плакет, са отличени митнически служители и екипи, постигнали високи резултати през 2021 г., включително екипите, реализирали задържанията на 400 кг хероин на МП Варна Запад, на 450 л течен метамфетамин на МП Летище София, както и на 41 кг златни изделия на ГКПП Дунав мост – Видин.

Подобни новини

Back to top button