ОбразованиеСвета

На 14 февруари 300 чуждестранни студенти започват обучение в Медицински университет

От началото на 2022 година в България и в Плевен започнаха да пристигат новоприетите чуждестранни студенти на Медицинския университет в Плевен (МУ-Плевен) за новата академична година 2021/2022, информират от Университета. Те са над 300 от 31 държави – най-много са новоприетите студенти от Италия, Индия, Великобритания, Япония, Ирландия, Германия, Турция и Гърция. Има записани студенти-първокурсници от Корея, Китай, Шри Ланка, Канада, Ливан, Йемен, Либия, Египет и Зимбабве, както и за първи път граждани на Туркменистан и Косово.
Предвид пандемичната обстановка и ограничителните мерки, събитията, свързани с посрещането и адаптацията на чуждестранните студенти, се провеждат онлайн. Програмата включва поредица от полезни и развлекателни мероприятия – виртуална разходка из МУ-Плевен, онлайн информационни срещи за представяне на информационната система, на онлайн платформата за обучение, на библиотеката. Преди началото на учебните занятия чуждестранните студенти се обучават в курс по български език. От Центъра за чуждестранни студенти са организирани виртуални опознавателни игри с видео изпълнения от студентите, най-атрактивните от които ще бъдат наградени. По забавен начин те научават допълнителна полезна информация за Плевен и за България.
Следващия петък, 4 февруари 2022 година, проф. Ангелина Стоянова, ръководител на Центъра за чуждестранни студенти, ще проведе онлайн официално откриване на новата академична година. Те ще бъдат приветствани с „Добре дошли“ от ректора на висшето училище проф. д-р Добромир Димитров чрез видео обръщение. От 14 февруари новоприетите чуждестранни студенти ще започнат редовни учебни занятия в присъствена форма.
МУ-Плевен е първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по медицина за чуждестранни студенти изцяло на английски език. В англоезичен курс по Медицина в университета се обучават над 1250 чуждестранни студенти от 56 държави. Към момента са дипломирани 18 випуска лекари – чуждестранни граждани, намерили успешна професионална реализация в цял свят – Европа, САЩ, Индия и Австралия.

Подобни новини

Back to top button