ИсторияОбразование

Портрет на своя патрон Данаил Попов получи като дарение Средношколското общежитие

Портрет на един от най-близките съратници и сподвижници на Васил Левски – Данаил Попов, ще посреща вече учениците, възпитателите и преподавателите в Средношколското общежитие в Плевен, съобщават от общежитието. От тази учебна година образователната институция в града с гордост носи името на видния плевенчанин и изтъкнат представител на национално-освободителното ни движение.
Дарението на портрета е лична инициатива на д-р Галина Цветкова – председател на Общинския комитет „Васил Левски“, която бе в основата и на дарителската кампания, проведена преди години за изграждане на паметник на Данаил Попов в Плевен. За връчването на портрета д-р Цветкова избра седмицата, в която се отбелязва годишнината от рождението на бележития плевенчанин – Данаил Попов е роден на 1 януари 1840 г. Дарението бе направено в присъствието на директора на Общежитието Веселка Лилова и на Свилен Стойчев – преподавател и ръководител на клуб „Млади възрожденци“. Присъстваха и част от учениците в общежитието, които разказаха накратко за живота и делото на Данаил Попов.
„Радвам се, че чрез книгите и вашите преподаватели сте успели да се докоснете до забележителната личност на Данаил Попов. Лично аз, когато преди години се запознах с живота и неговото дело, бях силно впечатлена. Малко са такива българи като него. За съжаление той не е толкова популярен“, сподели д-р Цветкова, която припомни част от биографията на Данаил Попов. И добави: „Нека гледайки тези очи от платното и мислейки за живота на Данаил Попов – мислите и вие като него за страната ни, загърбвайки дори и личните си интереси.“
Д-р Цветкова благодари на художника Венцислав Василев – автор на платното, без чийто талант осъществяването на идеята за портрета не би била възможно, на Веселка Лилова и на Свилен Стойчев, станали нейни съмишленици в каузата. Благодарност отправи и към всички нейни приятели, подкрепил я в начинанието, като посочи, че всички те до един са възпитаници на Математическа гимназия „Гео Милев“ – Плевен. Двама от тях я придружаваха и при посещението в Общежитието – това бяха доц. д-р Галя Ставрева – заместник-ректор по научноизследователската дейност в Медицинския университет и Всеволод Капустянов – преподавател в Математическата гимназия и многократен участник в Националния поход „По стъпките на Левски“.
„За нас е гордост и голяма отговорност общежитието ни да носи името на Данаил Попов Извървяхме дълъг път до тук и успяхме благодарение на огромната подкрепа, която получихме. Благодарни сме на д-р Цветкова – един невероятен човек и приятел, на всички дарители, направили възможно създаването на портрета. Това е една специална учебна година за нас – първата, в която с чест можем да кажем „Добре дошли в СО „Данаил Попов“, сподели от името на образователната институция Веселка Лилова.
Портретът на Данаил Попов ще бъде поставен на видно място в сградата на общежитието, където ще бъде оформен и кът с материали за неговата личност и дело.

Подобни новини

Back to top button