НПООбщество

Кандидатствайте за наградата „Карл Велики“

Бюрото на Европейския парламент в България кани всички заинтересовани младежи на възраст между 16 и 30 години да кандидатстват до 13 февруари 2022 г. в конкурса за международната награда „Карл Велики“, посветен на развитието и интеграцията на ЕС и въпросите, свързани с европейската идентичност.

Европейската младежка награда „Карл Велики“

Всяка година Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ в Аахен, Германия, организират конкурс за проекти, които демонстрират практически примери за сътрудничество и единение между младите хора в Европа. Повече от 4 250 проекта са взели участие от 2008 г. насам.

Срокът за кандидатстване за изданието на конкурса през 2022 г. ще приключи на 13 февруари 2022 г.

Национално жури във всяка страна от ЕС избира по един проект, а след това от селектираните 27 проекта се определят най-добрите три. Първата награда е парична сума от 7 500 евро, втората е на стойност 5 000 евро, а третата – 2 500 евро.

Младежи от цялата страна имат възможността да представят проекти, ръководени от млади хора и насочени към младите хора, които показват активно участие в развитието на Европа. Проектите могат да бъдат представяни индивидуално или за предпочитане – групово. Те могат да бъдат на теми, които насърчават разбирателството в Европа и в света, подпомагат изграждането на общо усещане за европейска идентичност и интеграция, предоставят образец за подражание за младежите, които живеят в Европа, и предлагат практически примери за съвместното съжителство на европейците като една общност. Проектите могат да се съсредоточават върху организирането на различни младежки прояви, младежки обмен или интернет проекти с европейско измерение.

Ако здравната ситуация позволява, наградите на победителите ще бъдат връчени на церемония в Аахен на 24 май 2022 г., на която ще бъдат поканени представители на всички проекти, избрани на национално ниво.

Открийте повече информация на уебсайта на наградатаЗа допълнителни въпроси можете да отправите запитване на имейл [email protected]

Наградата през 2020 и 2021 г.

Първо място в конкурса през 2021 г. получи чешкият проект Fakescape, който учи младите хора с помощта на игри да мислят критично и да различават фалшивите новини.

Победител за 2020 г. бе „Европейският архив на гласовете“ – германски проект, който събира исторически разкази, предадени устно от хора, родени преди 1945 г.

Подобни новини

Back to top button