ЗабавленияКултура

Деца представиха пролетните обичаи в концерт „Живи корени“

38 бъдещи първокласници от най-старата детска градина в Плевен – ДГ „Щурче“, разказаха с ритми и песни за предстоящите пролетни празници Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден. Празничният концерт под мотото „Живи корени“ бе подготвен от децата от четвърта възрастова група „Слънчо“ и събра в зала „Катя Попова“ родители, гости и приятели на детската градина.

Концертът откри Христинка Рангелова – директор на „Щурче“, която разказа за важността на това да бъдат съхранение традициите и децата да се учат на родолюбие от малки. „Традициите, това са нашата идентичност и култура, предавани от поколения, съхранили българския род и знание“, обърна се към деца и гости Христинка Рангелова. Тя сравни българския фолклор с шарена черга и с място, към което всеки един от нас се връща, когато търси своята идентичност.

Концертът на децата беше уважен от представители на местната управа в лицето на секретаря на Община Плевен Соня Ганева и представители на отдел „Образование“, Маруся Додова – старши експерт в Регионалнoто управлениe на образованието, Генадий Гешев – директор на Центъра за работа с деца и общински съветник, представители на 12-а Авиационна база – Долна Митрополия. В рамките на близо час един след друг на сцената бъдещите първокласници разказваха за красотата на българските традиции, за обичаите на Цветница, за красотата на Лазаровден, за символиката на Великден и тази на Гергьовден.

Строежът на ДГ „Щурче“ е започнат 1946 година. Градският съвет тогава дава 4 декара от Градския парк, за да бъде построено първото детско заведение в Плевен. В изграждането му се включват много плевенчани. През април 1948 година градината е открита от тогавашния кмет Васил Петров Топалски. Името й е „Мара Денчева”. Тя е първата в Плевен и една от първите в страната. Днес в детското заведение се обучават 152 деца.

Подобни новини

Back to top button