АрмияСветски новиниСтраната

Обявиха Лицата на Българската армия за 2022 година

В челната тройка са две дами - възпитаници на ВВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия

От Централното военно окръжие за поредна година са провели конкурса „Лица на Българската армия“, съобщават от ВВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Целта е в рекламната кампания за популяризиране службата в Българската армия да се включат всестранно развити личности, които с личния си пример биха провокирали интереса към обучение в трите висши военни университета, както и за реализация в структурите на видовете и родовете въоръжени сили.
След проведените разговори с кандидатите, комисията обяви трима победители в конкурса „Лица на Българската армия“ за 2022 година.

Курсант сержант Йоанна Данева – специализация „Летец-пилот“ във ВВВУ „Георги Бенковски“
Курсант Йоанна Данева е ярък пример, че няма препятствия, които да спрат устремените по пътя към заветната цел. Завършва УНСС и тогава поема към бойната авиация. Всестранно развита личност, която търси хармонията между летенето, поезията, спорта, обществената ангажираност и науката. Всичко това прави със завидна лекота на лидер с опит. Позициите, които заема са доказателство за интересите и постиженията на военнослужещ, който още в началото на армейското си битие респектира с личностните си и професионални качества.
Йоанна Данева е доказателство, че за българската жена и армейската среда е достойно място за изявата й.

Старши лейтенант Селда Ахмедова – старши техник в група „Вертолети и двигател“ на ескадрила „Оперативна подготовка на авиационната техника“ в 24-а Авиационна база в Крумово.
За първи път жена лети като борден инженер на вертолет в българската армия. На 4 февруари 2021 година лейтенант Селда Нейдимова Ахмедова изпълнява първи опознавателен полет като обучаем борден инженер на вертолет AS 532 AL Cougar, с което стана първата жена на тази длъжност във военната ни вертолетна авиация.

Ефрейтор 2-ри клас Мартин Монев – мерач на картечница във военно формирование 48 430 от състава на 2-ра Механизирана бригада в Стара Загора.
Професионален войник, участвал в 5 мисии в Афганистан.

Подобни новини

Back to top button