Водещи новиниЗдравеСпорт

Басейн с олимпийски размери ще могат да ползват плевенчани в нов закрит плувен комплекс

През май 2023 година трябва да отвори врати спортното съоръжение с четири басейна, функционална зала и фитнес, в което ще се предлагат занимания по водна аеробика, йога, гимнастика за хора с гръбначни изкривявания

Започва строителството на нов закрит спортен плувен комплекс в Плевен. Инвестиционното намерение обявиха на среща с журналисти в Община Плевен Борислав Иванов – управител на „Хоризонт Иванов” ЕООД, и председателят на плувния клуб „Инвиктус” Кирил Бъчваров, които за реализацията на проекта са създали дружество ПК „Инвиктус” ООД с преобладаващото участие на
„Хоризонт Иванов”. Фирмата е един от основните бизнес субекти в Плевен. В нейна промишлена база осъществява дейността си концернът Леони – най-големият работодател в региона, дружеството стана известно и с изграждането на чашката на олимпийския огън на игрите в Сочи.
Плувният комплекс ще бъде изграден на бул. „Русе” при изхода от града с разгърната застроена площ 5400 кв. м. Той ще включва голям басейн с дължина 50 метра и 8 коридора. Закрити съоръжения с тези размери има само в София и Бургас, посочиха съдружниците. На територията ще има и по-малък басейн с размери 25/11 метра и още два съвсем малки помощни басейна за бъдещи майки и за най-малките – от бебешка възраст до 6 години. Комплексът ще разполага с 500 седящи места, четири съблекални с душове, две съблекални за деца със специални нужди. В него ще се предлагат занимания по водна аеробика, йога, гимнастика за хора с гръбначни изкривявания, ще бъдат оборудвани функционална зала и фитнес. Към комплекса ще има прилежащ паркинг, както и обособена площадка в близост с около 200 паркоместа. Новото спортно съоръжение ще има нисък експлоатационен разход и ще използва най-съвременните методи за дезинфекция на водата и пречистване на въздуха.

Идеята на инвеститорите е в комплекса да се провеждат по 12 турнира годишно, всеки с 500-600 участници, които ще привличат представители на водния спорт от цялата страна. „Главната ни идея, запълвайки една голяма ниша в спортната база на Плевен и региона, е да допринесем за задържането и завръщането на младите хора в града ни чрез създаване на добри условия за упражняване на един от най-полезните за здравето спортове, за приятни развлечения и превенция на редица заболявания“, подчертаха те.
Средствата за строителството в размер на близо 10 млн. лева са осигурени от дългосрочен кредит от Банка ДСК и Фонда за регионално развитие. ПК „Инвиктус” ООД е отворено за нови участници, които са съпричастни към идеята за строителството на комплекса.
Очаква се новият плувен комплекс да бъде построен за година и открит през м. май 2023 г.
Всички знаем за сериозните проблеми със спортната база в Плевен, за нуждата от строителство на нови спортни обекти или основни ремонти на съществуващите. Затова оценявам тази инвестиция като изключително значима не само за Плевен, не само за региона, а и в национален мащаб, заяви при представянето кметът на Община Плевен Георг Спартански.

Подобни новини

Back to top button