БизнесЖивотновъдствоСтраната

ДФ „Земеделие“ ще отпуска кредити за пчелари

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) ще предоставя кредити на пчеларите за реализация на одобрените им проекти по интервенции в сектор „Пчеларство“.

От възможността могат да се възползват пчелари с одобрени проекти по следните интервенции, съгласно Наредба № 8 от 20.06.2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г. в сектора на пчеларството:

  • Интервенции по чл. 4, точка 2 „Борба срещу агресорите и болестите в кошера, особено срещу вароатозата“, буква а) „Третиране на пчелните семейства срещу агресорите и болестите в кошера, особено срещу вароатозата“;
  • Интервенции по чл. 4, точка 3 „Подновяване на пчелните кошери в Съюза, включително развъждане на пчели“ за дейността „Подновяване и/или увеличаване броя на пчелните кошери“;
  • Интервенции по чл. 4, точка 4 „Рационализиране на подвижното пчеларство“, буква а) „Подпомагане закупуването на нов инвентар, необходим при практикуване на подвижно пчеларство“;
  • Интервенции по чл. 4, точка 5 „Инвестиции в материални и нематериални активи“;
  • Интервенции по чл. 4, точка 7 „Действия за запазване или увеличаване на наличния брой пчелни кошери в Съюза, включително развъждане на пчели“ за дейността „Запазване/възстановяване и/или увеличаване броя на пчелните семейства“.

Отпусканите кредити ще са в размер до 95 % от  размера на полагащата се безвъзмездна финансова помощ за одобрените активи по горепосочените интервенции, изчислена въз основа на реално договорените разходи по сключени договори за покупко-продажба на активите.

Кредитите ще се предоставят при годишен лихвен процент равен на референтния лихвен процент, приложим към датата на сключване на договора за кредит, увеличен с един пункт надбавка. В съответствие с определения за страната ни референтен лихвен процент за м. февруари 2024 г., лихвения процент за кредити по схемата се определя в размер на 5.91% към настоящия момент. Погасяването на кредита и дължимата по него лихва ще се извършва еднократно, чрез прихващане на стойността му от одобрената финансова помощ, която кандидатът ще получи по одобрения му проект. Гарантирането на кредита се осъществява по облекчен ред, като от кредитополучателите се изисква единствено издаване на запис на заповед в полза на ДФ „Земеделие“. Периодът на прием на заявления за кредитиране ще бъде обявен със заповед на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“.

На интернет страницата на ДФЗ в „Схеми и мерки за подпомагане“ в секция „Схеми за кредитиране“ – Инвестиционни схеми за кредитиране е публикувана информация за условията за кандидатстване по схемата.

Подобни новини

Back to top button