ИсторияЛичности

И в Левски рецитираха Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски”

С общоградско поклонение и възпоменателен ритуал, организиран от Община Левски и НЧ „Георги Парцалев-1901”, жителите на град и община Левски се преклониха в петък пред подвига и саможертвата на йеродякон Игнатий. Преди 149 години в предсмъртния си час Васил Левски пожелал: ”Споменувай ме в молитвите си, отче, с името йеродякон Игнатий”.

Заупокойна молитва отслужи отец Георги Калчев пред паметника на Апостола на свободата. Своя граждански поклон, с минута мълчание, стихове и песен на деца от детските градини „Слънце“ и „Локомотив” изразиха всички пред паметника на Васил Левски на гаровия площад. Цветя и венци в знак на признателност поднесоха кметът на Община Левски Любка Александрова и администрацията на Община Левски, Общинският съвет в Левски, СУ „Крум Попов”, ПГССТ”Никола Й. Вапцаров”, ОУ „Максим Горки”, детските градини „Слънце” и „Локомотив”, представители на институции, жители на град и община Левски.
Присъстващите на гражданското поклонение се присъединиха към Националната инициатива, посветена на 149-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата с рецитиране на Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски”.

Подобни новини

Back to top button